Szolgáljunk és vezessünk

Hogyan vezessünk és motiváljunk egy csapatot kilátástalan helyzetekben? Miként kezeljük a feladatokkal együtt járó stresszt és kimerültséget?  Ha egy komplex környezetben válsághelyzet lép fel, hogyan vonjunk be a megoldás keresésébe a saját szervezetünkön kívül másokat is? Mindezekre talán a leghatékonyabban egy képzett katonai vezető tud igazán válaszolni, aki szolgált Irakban, Afganisztánban, tanult a világ legjobbnak tartott tisztképzőjében, Sandhursti Királyi Katonai Akadémián és a Harvardon, jelenleg pedig a Pentagonnak dolgozik.

Porkoláb Imre terrorellenes szakértő, doktor, egykori zászlóaljparancsnok jelentős tapasztalataival A Szolgálj, hogy vezethess című könyvében teszi közzé a feltett kérdésekre válaszait. A kötet egyszerre vezetéselméleti útmutató, életrajzi regény és egyúttal motivációs kiadvány is. Ráadásul nemcsak vezetőknek lehet hasznos, hanem mindenkinek, aki céltudatosabb és hatékonyabb szeretne lenni a hétköznapokban.
Porkoláb Imre rendhagyó kötetével betekintést ad a Sandhursti Királyi Katonai Akadémia rejtett világába, és testközelből mutatja meg a katonai kiképzést, amely Winston Churchillből és Vilmos hercegből is „vezetőt faragott”.  Mindemellett a NATO-parancsnokság képviselőjeként a Pentagonban dolgozó szerző személyes történeteket is bemutat, de természetesen megosztja a rendkívüli helyzetekben szerzett vezetési tapasztalatait is.
Olyan módszereket ismerhetnek meg az olvasók, melyeket extrém környezetre találták ki és optimalizálták olyan vezetők, akiknek saját és embereik élete múlott a megoldáson. A könyv azonban nemcsak vezetőknek szól, elolvasva ugyanis mindenki rájöhet, hogy benne is megbújik egy-egy mindennapi hős.
A szerző három részre osztotta fel a könyvet: az első a személyes fejlődést, a karakterfejlesztést mutatja be, a második a csapatok összekovácsolásáról szól, míg a harmadik rész szervezeti tanácsokat ad, illetve a hagyományostól eltérő vezetési módszereket fejt ki. Mint Porkoláb Imre egy interjúban kifejtette: egészen másképpen közelíti meg a vezető fogalmát. Szerinte ugyanis egy vezetőt akkor is követnek, ha nincs hatalmi pozícióban, pusztán változást ér el az emberek szemléletében és egy szervezet kultúrájában. Így pedig nemcsak a hierarchia csúcsán állók lehetnek vezetők, hanem bárki az adott szervezeten belül.
A vezetésről szóló könyv mellett már egy újabb könyvötlete is van a katonai szakembernek, következő kötete a dinamikusan változó környezetben is sikerrel alkalmazható stratégiáról szólna.