A kőkortól a honfoglalásig

Mintegy nyolcszázezer esztendő művészetének régészeti gyűjteményekben fellelhető legjavát tárja az olvasó elé a Kárpát-medence ősi kincsei a kőkortól a honfoglalásig című művészeti album, amelyet a napokban mutattak be a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Az MNM és a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent több mint ötszáz oldalas kiadványban Vágó Ádám művészettörténész, képzőművész és fotós mintegy kétezer fényképe látható, amelyeket elismert kutatóknak a tudomány legfrissebb eredményeit is felhasználó szakmai ismertetői kísérnek.
A Kárpát-medence honfoglalás előtti korszakairól még sosem jelent meg hasonló összefoglaló jellegű művészeti album, amelyben több, a nagyközönség által korábban sosem látott lelet is helyet kapott.
Csorba László, a múzeum főigazgatója szerint a kiadvány minden egyes fotója olyan „önálló műalkotás”, amelyben „nagyon bonyolult módon jelenik meg a művész jelenléte, hiszen elképesztő alázattal rendeli alá magát a tárgy tudományos üzenetének”.
Ez 2015 legfontosabb kiadványa, méltán nevezhető az év könyvének – jelentette ki Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadói Csoport vezetője, aki szerint eddig csupán a világ legnagyobb múzeumai, a párizsi Louvre vagy a British Museum büszkélkedhettek hasonló minőséget felvonultató kiadványokkal. Mint fogalmazott, az albumot lapozva az ember „megérzi az idő állandóságát és tevékenységét”, valamint a „mögöttünk álló hihetetlen kulturális gazdagságot”.
A kötet szerzője, Vágó Ádám elmondta: több száz ember dolgozott közvetve vagy közvetlenül az album megszületésén, amelyben harminckét múzeum anyagának legszebb művészeti emlékei szerepelnek. „Sok örömet leltem ezekben a tárgyakban, talán nem túlzok, ha azt mondom, hogy még a régészek közt is kevesen vannak, akik ezeket a leleteket mind láthatták és a kezükben tarthatták” – fogalmazott Vágó Ádám, aki a Nemzeti Kulturális Alap által is támogatott kiadvány grafikai munkájáért és a borító megtervezéséért is felelt.