Ken Follett és a magyar rendszerváltás

Megjelent a minap Ken Follett új regénye, az Évszázad-trilógia befejező kötete. Mindez már önmagában is érdekes hír, az viszont tovább erősíti Az örökkévalóság küszöbén című könyv vonzóerejét, hogy a kelet-európai rendszerváltás magyarországi szálai is szerepelnek benne.

Ken Follett új az Évszázad-trilógiában a 20. századi Európát és Észak-Amerikát öt – egy amerikai, egy angol, egy walesi, egy német és egy orosz – család történetén keresztül mutatja be. A walesi bestseller-szerző záró kötetében a hidegháború korszakát idézi meg valós történelmi szereplőkkel.
Az örökkévalóság küszöbén című, befejező, több mint 1200 oldalas kötet végén pedig megjelenik Németh Miklós akkori miniszterelnök és Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár, amint Moszkvában tárgyalnak, és megnyugtatóan veszi tudomásul a magyar kormányfő, hogy ezúttal a Szovjetunió nem avatkozik be katonailag Magyarországon és nem tartóztatják fel a magyar-osztrák határon a keletnémet menekülteket.
A kötet hazai kiadójának, a Gabonak a szerkesztője szerint Follett korábban már kifejtette, hogy a sajtóból ismerte meg Németh Miklós alakját, és ugyan járt Budapesten, de azt nem tudni, hogy végzett-e kutatásokat a témában.
„Persze a dolgok szükségszerűen leegyszerűsített formában jelennek meg a regényben. Follett Budapesten is járt néhányszor, de nem tudom, végzett-e akkor erre vonatkozó terepmunkát, mert egy korábbi regénye, illetve A katedrális-tévésorozat promotálásával volt elfoglalva. A végzettségét tekintve történész Follett ugyanakkor valamennyi regényéhez óriási háttérmunkával, nagy apparátussal és sok utánjárással áll neki" – nyilatkozta az MTI-nek Rózsa Judit.

A szerkesztő hozzátette, hogy bár a trilógia természetesen egy fikciós sztori, de olvasmányos, szórakoztató formában ad használható, átfogó képet a 20. század történelméről egyfajta logika, és saját nézőpontja alapján.