Olvassatok velünk, fiúk, lányok!

MEGJELENT: 2016. november 21. | SZERZŐ: X

Az irodalommal, olvasással foglalkozó szakemberek egyik legnagyobb problémája, hogy hogyan lehetne eljuttatni a klasszikus, világirodalom fontos alkotásait az ifjú gyermekolvasókhoz. Ezekkel az alkotásokkal kapcsolatban két problémával kell szembenézni: az egyik a szókincs, a másik a világról alkotott kép.

Könyvek és gyerekek

A mai gyerekgeneráció már bőven 2000 után született, és bizonyára nem árulunk el túl nagy titkot azzal, hogy a tizennyolcadik századi alkotások nyelvezete és világképe rettentő messze van a huszonegyedik században született korosztályokétól. Azonban ezek a művek nyilván nem véletlenül kerültek a „kötelező” olvasmányok közé, hiszen olyan mondanivalójuk van a világról vagy az emberi természetről, amely igenis érdemessé teszi őket arra, hogy a mai napig közkézen forogjanak.
Mi lehet a megoldás ebben a helyzetben?

Könnyített olvasmányok
Legésszerűbbnek az tűnik, hogy olyan nyelven szólaljanak meg ezek a történetek, amelyet a gyerekek is megértenek. Ennek legegyszerűbb megoldása az úgynevezett „könnyített olvasmány” kategória: vagyis egy olyan átirat, amely nyelvezetében, tartalmában és hosszában is illeszkedik az olvasóközönséghez.
A Napraforgó Könyvkiadó Olvassatok velünk, fiúk!, illetve Olvassatok velünk, lányok! címmel megjelent kötetei pontosan ezzel a szándékkal készültek: hogy közelebb hozzák a gyerekekhez a nagy, klasszikus történeteket, esetleg akár kedvet is csináljanak ahhoz, hogy az olvasók kezükbe vegyék az eredeti műveket.

Érzelmek és kalandok
A kötetekben hét-hét történet kapott helyet. A lányoknak összeállított könyvben a hangsúly az érzelmeken van. A kötetben olyan, mindenki számára ismerős klasszikusok, mint az Alice Csodaországban, Heidi, Jane Eyre és a Rómeó és Júlia mellett megtalálható A kapitány lánya és Az élet játéka (Pollyanna) csodálatos története is. A fiúknak szánt kötetben is hét mesés klasszikust vehetnek a kezükbe az olvasók. Ezekben a történetekben (a fiúk érdeklődésének megfelelően) az érzelmek helyett inkább a kalandok jellemformáló erejére tevődött át a hangsúly. A gyerekek elolvashatják A rejtelmes sziget, A kincses sziget, A három testőr, Moby Dick, Robin Hood és Tom Sawyer kalandjai mellett a Nyolcvan nap alatt a Föld körül izgalmas történetét is.

Nagyszerű kivonatok

Ezek a könyvek tehát elősegítik az általános műveltség megszerzését, hiszen ha az eredeti nyelvezete és világa már nagyon messze esik is a kis olvasótól, legalább alapvető fogalmat szerezhetnek a nagy, klasszikus történetek tartalmáról, mondanivalójáról, s ki tudja, hogy nem éppen ezek a nagyszerű kivonatok hozzák meg a kedvét ahhoz, hogy kezébe vegyék az eredeti történetet tartalmazó kötetet is.

Megosztás

Egypercesek

Hurrá, kirándulunk!

Hurrá, kirándulunk!

Deák Ferenc nyomában

Politikai terápia

Az egymással párhuzamos közösségi identitások nem zárhatják ki egymást

Koko távozott

Jelbeszédével átírta mindazt, amit az állati elmékről gondolunk

Mire való ez a gomb?

Megjelent Bruce Dickinsonnak, az Iron Maiden frontemberének önéletrajzi könyve

Könyvről Könyvért

Cikkeket csak előzetes egyeztetést követően fogadnak

Feliratkozás a hírlevélre

Email