Dr. House és a filozófia

Dr. Gregory House neve mindenki számár ismerős. Ő korunk egyik legnagyobb orvosává és legnagyobb taplójává megírt karakter, Hugh Laurie zseniális alakításában tálalva. Nos, Dr. House, azaz Hugh Laurie éppen a mai napon lett hatvan esztendős. Ebből az alkalomból mutatunk be egy a karakter ihlette könyvet, mely elemzi house filozofikus és analitikus gondolkozását. 
Dr. House és a filozófia című kötettel kapcsolatban azonban fontos már a legelején különbséget tenni aközött, ha egy történetet elemzünk, vagy ha magát az alkotómunkát, illetve inkább munkást, sőt munkásokat vizsgáljuk. Nem mindegy, hogy a karakterről beszélünk, vagy ha egy forgatókönyv-író munkájáról. 
A Mindenki hazudik alcímmel megjelent kötet magát House-t vizslatja és azt a fajta összetett és gyakran rendkívül bonyolult gondolkodást, melyet ő – mint a mindenek felett álló racionalitás legfőbb hírnöke – képvisel.

Kép forrása

Egy görény alak
„A Blackwell kiadó Blackwell filozófia és popkultúra című sorozatának kötete egy mély, de önkényes, mégis szórakoztató pillantás azokra a filozófiai kérdésekre, amelyeket napjaink legnépszerűbb tévésorozatai vetnek fel” – írja a fülszöveg és ennek megfelelően a könyv sok kisebb fejezetből tevődik össze, melyek más-más szerzőktől származnak. Lényegében egy gyűjtemény mindarról, amit House képvisel. 
Hősünk az orvostudomány elismert személyisége, önpusztító és kibírhatatlan jelleme igen sok filozófiát és gondolkodási sémát érint, melyeket sorra fel is vonultat a könyv. A képernyőn óriási sikert aratott, de a való életben nem bírnánk ki mellette túl sokáig. Lop, csal, hazudik, veszteget, hamisít, felelőtlen és ha érdeke úgy kívánja, bármit megtesz érte, hogy bizonyítsa igazát, vagy megoldjon egy rejtvényt. 
Remekül összegzik a kötet különböző írói, hogy House bármilyen értelmes is, és bármilyen elgondolkodtató felvetései vannak, valójában egy görény alak.

Kép forrása

Furcsa felvetések
Akik látták a sorozatot, nagyon érdekes meglátásokkal gazdagodhatnak. Különösen akkor, ha kedvelik a filozófiai jellegű műelemzések sokaságát. A különböző íróknak azonban gyakran erősen eltér a stílusa – nem meglepő módon – ezért eléggé változó, hogy érdekes-e az adott fejezet. Megesik, hogy egy egyébként kifejezetten érdekes témát sikerül nehezen élvezhető, vagy épp kissé unalmas fejezetté gyúrni. A kötet szerkezete sem kedvező, mert kissé olyan, mintha a szerkesztő – Henry Jacoby – a felénél megunta volna a válogatást az elemzések között és hasára csapva odarakta volna a maradékot a kötet végére. 
Természetesen akadnak a kötetben remekül összerakott fejezetek. Van szó Greg drogfüggőségéről, a szerelemhez való viszonyulásáról vagy éppen az emberekhez- emberséghez fűződő gondolatmeneteiről. 
De akadnak furcsa felvetések is. Van fejezet, amely taoista, a másik egzisztencialista, a harmadik például feminista szempontból vizsgálja House viselkedését.  Sok szerző nagyon jól próbálja elmagyarázni feltevését, de – kissé jobban is utána nézve, mondjuk a taoizmusnak – nehéz megérteni, hogy merülhetett fel bárkiben is ez a vonatkozás.

Kép forrása


Miért lett így vagy úgy megírva?

Mikor filmbéli vagy irodalmi karaktert elemzünk, elsősorban a cselekedetei és monológjai alapján próbáljuk őt megérteni. Ha a karakter tesz valamit, akkor úgy vesszük, mint valóban cselekvőképes valakit, akinek a döntésein lehet vitázni. Ugyanakkor a Dr. House és a filozófia című kötet nem arra kérdez rá, hogy a jeles orvos miért így vagy úgy cselekszik, hanem inkább arra, hogy a karakter miért lett így vagy úgy megírva, kitalálva, eljátszva, felvéve. Izgalmas felvetés, különösen úgy, hogy közben mindig számíthatunk a logika és a ráció – kissé ugyan sántikáló – kíséretére. 
A könyv azoknak lehet igazán érdekes, akik kedvelik Dr. House-t, és szeretnék a humoros doki segítségével bővíteni filozófiai ismereteiket, illetve hátteret akarnak kapni a történethez. 
Aki viszont nem jártas a sorozatban, annak száraz, nehezen emészthető lesz ez a könyv. Szóval inkább a House-fanoknak való.