A fekete lovag harcai

Az utóbbi időben a Star Wars ismét berobbant a filmvászonra és így szinte nyomon követhetetlenek tűnik a messzi messzi galaxis világában játszódó történetek sora. Hiszen itt van nekünk az eredeti hexalógia és az azt követő Ébredő erő cselekményei – ezeket együttesen kánonnak nevezik a rajongók. Az első két trilógia történéseinek nem kanonizált folytatásait – például Fejvadászháborúk, Thrawn trilógia – pedig Legendáknak mondják a legelszántabb Star Wars fanok. Továbbá a legújabb trilógia mellett megjelenő önálló történetekről is beszélhetünk, mondjuk, a Rouge One vagy a Solo olyan Star Wars történet, melyek szintén elérhetőek Blu-ray-en és a könyvespolcokon. 

Kép forrása

Mi lett volna, ha…

Van azonban mindezeken túl egy meghökkentő kiegészítése az egyre bokrosodó történetfolyamnak. Bryan Geltfly magyar szerző magánkiadásban megjelenő Star Wars regényei rendkívüli módon kilógnak az űroperát terjedelmesen feldolgozó művek sorából, ám vitathatatlanul annak a törzsnek a hajtásai. Talán megengedhető: vadhajtásai. Bryan Geltfly történetei nemcsak abban különböznek a klasszikus Star Wars világtól, hogy nem viselik az eredeti alkotók hitelesítő pecsétjét, de abban is, hogy a jogtulajdonosok jogosítványra tulajdonképpen nincs is szükségük. A magyar mesemondó történetei ugyanis alternatív idősíkon, alternatív koncepció szerint dolgozzák fel a történetet és a kulcsszereplők sorsát egy „mi lett volna, ha…” típusú narratívával mesélik el. 


Kép forrása

Lélekpárbaj
„Réges-régen egy messzi-messzi galaxisban”, félévvel azután, hogy a Szövetség az endori csatában elpusztította a második Halálcsillagot és ezzel megsemmisítő csapást mért a Birodalomra, a galaxisban látszólagos béke uralkodik. A császárság hívei azonban nem tűntek el véglegesen, sőt, egyre nagyobb  fenyegetést jelentenek az Új Köztársaság híve számára. A bukott birodalom egyik tisztje ugyanis képtelen beletörődni a vereségbe és tovább harcol az Új köztársaság megdöntéséért és a Birodalom visszaállításáért, melyben nem is olyan rég a Sithek uralkodtak élet és halál felett. Tervének kulcsfigurája egy férfi – egy férfi, aki rabszolgának született, később tábornoki rangra emelkedett, majd a háború során elbukott, de Sith lordként ismét felemelkedett, hírnévre és hatalomra tett szert, végül pedig találkozott fiával és beteljesítette a sorsát. Egy férfi, aki egész életében vívódott, a jó és a rossz, a sötétség és a világosság között, és végül maga is rájött hogy a szeretet erősebb minden hatalomnál. Ennek a férfinek egy alternatív idősíkon játszódó, küzdelmekkel és dicsőséggel teli történetét ismerheti meg az olvasó a regényből.

Kép forrása

Kívülállók légiója
Az újabb kötetben onnan folytatódik a mese, hogy Darth Vader – immáron megváltást találva, ismét Anakin Skywalker néven – életben van és ez a hír feje tetejére állította az egész galaxist. Az Új Köztársaság szenátusa több tízezer kredites vérdíjat tűzött ki a fejére és mint háborús bűnöst üldözi, a Birodalom megmaradt lojalistái szintén vadásznak rá, igaz azért hogy a Sith sötét nagyurához méltóan új császárrá kiáltsák ki. Anakin egyikből sem kér, ezért saját szabadcsapata – az S osztag – élén hol rejtőzködik, hol gerilla-hadviselést alkalmazva bolygókat szabadít fel a zsarnoki elnyomás alól, menynek korábban ő is vezetője volt. Párbajait azonban nemcsak az űrben és fénykardjával vívja, hanem saját magában egyaránt. Ugyanúgy kénytelen szembenézni sötét múltjával, mint gyermekei és barátai szeretetével és megbocsájtásával. Rémálmaival együtt régi problémák is visszatérnek életébe, a sötét oldal ereje pedig szüntelenül háborog lelkében. Vajon ambivalens helyzetében felismeri ellenségei árulását és barátai hűségét, vagy éppen a fordítottját? Vajon tud azonosulni önmagával, mint a próféciában megígért kiválasztott? S tud-e győzedelmeskedni nemcsak mások, de önmaga felett is? 
Jó kérdések egy jó regényben.