Európa feladja saját civilizációját?

MEGJELENT: 2018. április 16., hétfő | SZERZŐ: Oxi

Részleteiben már sokszor, átfogó, összefoglaló módon kevesebbet publikáltak Európa válságáról. Douglas Murray, brit publicista, a szigetország kulturális és politikai életének zsurnaliszta fenegyereke Európa furcsa halála című könyvében elsőkézből szerzett információk alapján állította össze kontinensünk válságtérképét. A kötet talán minden eddiginél részletesebben mutatja be azt a demográfiai, népvándorlási, migrációs folyamatot, mely az öreg földrész önfeladását hozhatja, illetve egyes állítások szerint hozta el máris.

Kép forrása

Szigorúan a tények
Az Európát most érintő migrációs hullám megítélése már régóta pártpolitikai tenderek alapján történik az átlagember fejében, holott erről a kedvezőtlen folyamatról már korábban is és most is a tudomány, illetve tudományos alaposságú ágazatok is beszéltek, tájékoztattak. Murraynek ennek a szigorúbb, tényekhez ragaszkodó, azokra építő újságírói megközelítés volt a kedves, ezért az elmúlt években nekiállt és beutazta a migrációban leginkább érintett helyeket Európában. Könyve minden bizonnyal olyan sebeket szakít fel, melyek gyakorlatilag még be sem hegedtek, ezért igen csak fájók. Erre utal a kiadói ajánló, melyben egy helyen ezt olvassuk: „Minden fejezetben tesz egy lépést hátrébb is, hogy nagyobb távlatokból mutasson rá az okokra, amelyek Európa halálvágya mögött rejlenek. Így próbál választ találni arra a kérdésre, miért hagy bárki is magára egy teljes civilizációt, és mi visz rá valakit arra, hogy ilyet tegyen önmagával.” 

Kép forrása

A multikulturalizmus csődje
Az Európa furcsa halálának egyik magva így az első kézből szerzett információkból álló komplex egésszé formálás, mely infókat a szerző kutatásaival, elemzéseivel erősített meg. 
A szerző górcső alá veszi a németországi multikulturalizmus csődjét, illetve bemutatja nemcsak Berlin, de Párizs és Brüsszel, vagy akár Svédország vagy Norvégia kiemelt, migrációval érintett területeit, de a bevándorlásban elsőként érintett, dél-európai országok partmenti városainak állapotát is. 
Murray politikai kommentárjaival is kiegészíti az általa és riporteralanyai által látottakat, tapasztaltakat, és ezekben a kommentárokban sem bánik kesztyűs kézzel Európa vezető, a migrációs folyamatokban jelentős szerepet játszó politikusaival. 

Kép forrása

Nem kesztyűs kézzel
Douglas Murray eddig se finomkodott: köteteiben, cikkeiben, mindig karakán módon állt a különböző politikai, társadalmi témákhoz. Nevéhez kötik a neokonzervatív platformok szellemiségének egy jelentős részét, olyan embernek tartják őt, aki erős kritikát szokott megfogalmazni az európai menekültpolitikával szemben. Mint arról lapunk is beszámolt, munkája felkeltette a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor érdeklődését is. 
A kötet pesszimizmusa akár felelősségteljes higgadtságnak is tekinthető, hiszen a sorok között ki-kitűnik a földrészért aggódó mai értelmiségi vészkiáltása: civilizációnk önfeladása visszafordíthatatlan folyamatot jelent, s jelenleg az utolsó órában vagyunk.


Megosztás

Egypercesek

Kimaradt az Akik maradtak

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása

Rézkirályság: mágikus második rész

A kritikusok szerint legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az első rész