Európa feladja saját civilizációját?

Részleteiben már sokszor, átfogó, összefoglaló módon kevesebbet publikáltak Európa válságáról. Douglas Murray, brit publicista, a szigetország kulturális és politikai életének zsurnaliszta fenegyereke Európa furcsa halála című könyvében elsőkézből szerzett információk alapján állította össze kontinensünk válságtérképét. A kötet talán minden eddiginél részletesebben mutatja be azt a demográfiai, népvándorlási, migrációs folyamatot, mely az öreg földrész önfeladását hozhatja, illetve egyes állítások szerint hozta el máris.

Kép forrása

Szigorúan a tények
Az Európát most érintő migrációs hullám megítélése már régóta pártpolitikai tenderek alapján történik az átlagember fejében, holott erről a kedvezőtlen folyamatról már korábban is és most is a tudomány, illetve tudományos alaposságú ágazatok is beszéltek, tájékoztattak. Murraynek ennek a szigorúbb, tényekhez ragaszkodó, azokra építő újságírói megközelítés volt a kedves, ezért az elmúlt években nekiállt és beutazta a migrációban leginkább érintett helyeket Európában. Könyve minden bizonnyal olyan sebeket szakít fel, melyek gyakorlatilag még be sem hegedtek, ezért igen csak fájók. Erre utal a kiadói ajánló, melyben egy helyen ezt olvassuk: „Minden fejezetben tesz egy lépést hátrébb is, hogy nagyobb távlatokból mutasson rá az okokra, amelyek Európa halálvágya mögött rejlenek. Így próbál választ találni arra a kérdésre, miért hagy bárki is magára egy teljes civilizációt, és mi visz rá valakit arra, hogy ilyet tegyen önmagával.” 

Kép forrása

A multikulturalizmus csődje
Az Európa furcsa halálának egyik magva így az első kézből szerzett információkból álló komplex egésszé formálás, mely infókat a szerző kutatásaival, elemzéseivel erősített meg. 
A szerző górcső alá veszi a németországi multikulturalizmus csődjét, illetve bemutatja nemcsak Berlin, de Párizs és Brüsszel, vagy akár Svédország vagy Norvégia kiemelt, migrációval érintett területeit, de a bevándorlásban elsőként érintett, dél-európai országok partmenti városainak állapotát is. 
Murray politikai kommentárjaival is kiegészíti az általa és riporteralanyai által látottakat, tapasztaltakat, és ezekben a kommentárokban sem bánik kesztyűs kézzel Európa vezető, a migrációs folyamatokban jelentős szerepet játszó politikusaival. 

Kép forrása

Nem kesztyűs kézzel
Douglas Murray eddig se finomkodott: köteteiben, cikkeiben, mindig karakán módon állt a különböző politikai, társadalmi témákhoz. Nevéhez kötik a neokonzervatív platformok szellemiségének egy jelentős részét, olyan embernek tartják őt, aki erős kritikát szokott megfogalmazni az európai menekültpolitikával szemben. Mint arról lapunk is beszámolt, munkája felkeltette a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor érdeklődését is. 
A kötet pesszimizmusa akár felelősségteljes higgadtságnak is tekinthető, hiszen a sorok között ki-kitűnik a földrészért aggódó mai értelmiségi vészkiáltása: civilizációnk önfeladása visszafordíthatatlan folyamatot jelent, s jelenleg az utolsó órában vagyunk.