Nyakig a pikareszkben

MEGJELENT: 2016. október 6., csütörtök | SZERZŐ: Rácz András

Érdeklődéssel vágtam bele a Nyakig a természetben című kötetbe, ha már egyszer azt írta róla a kiadó, hogy „hamisítatlan 16. századi pikareszk regény…” Kedvelem a 16. századi pikareszk regényeket. Önmagukban is annyira idióták, hogy az olvasó szinte fizikai fájdalmat érez, ahogy végigolvassa a lehetetlen kalandok, s még lehetetlenebb okfejtések, erkölcsi maximák, apró bölcsességek sorát. S ebben a tekintetben Milen Ruszkov kötete sem okozott csalódást.

A kópéregények elbájoló hangulata

Ám mielőtt a kötetről ejtenék pár szót, hadd mondjam el, hogy Milen Ruszkov – mint azt neve is sejteti – természetesen nem valami 16. századi spanyol szerző, hanem kortárs bolgár tollforgató, s ennek köszönhetően könyve is csak kellemes utalással hozza a klasszikus kópéregények elbájoló hangulatát, barokkos nyelvezetét, sok zengzetes morálfutamát. Viszont cserébe teletűzdeli könyvét számtalan részlettel, amit mi, közép-kelet-európaiak hajszálpontosan értünk, meg persze milliónyi olyan gondolattal, amelyeket, vagy amelyeknek kifordított párját mi, kortárs európaiak mosolyogva ismerünk föl.
Így aztán az is érthető, hogy a bolgár szerző nem csupán a Bolgár Könyvdíjat kapta meg e könyvéért, de 2011-ben elnyerte az Elias Canetti Díjat és az Európai Unió Irodalmi Díját. Igaz, azokat nem a Nyakig a természetben című könyvéért kapta. De legyünk nagyvonalúak! Ennyi csúsztatás bőven elfér egy picaresco esetében…

A dohánnyal való mindent-gyógyítás

A történet, ha egyáltalán lehet történetnek nevezni a fura kalandok sorát, két orvosról szól, pontosabban Monardes doktor és annak famulusa, Guimarães da Silva furcsa gyógykezeléseiről. A regény javarészt Sevillában játszódik, s valamennyi történet főhőse, és egyúttal elmesélője maga Guimarães da Silva, a fiatal orvostanonc.
Guimarães – részben tudásvágytól vezettetve – szinte mindig, mindenben elfogadja az idősebb és rendkívül sikeres orvos nézeteit, ám hamar kiderül, hogy a tudásvágy nem pusztán az orvosi szaktudás egy speciális ágára, a dohánnyal való mindent-gyógyítás praxisára terjed ki, nem pusztán Monardes doktor erkölcsi és filozófiai nézeteinek követésében nyilvánul meg, de leginkább abban, hogy ellesse, miképpen is válhat sikeres életművésszé, jómódú polgárrá valaki a tizenhatodik századi Spanyolországban. Talán mondanom sem kell: Guimarães szegény, Monardes pedig gazdag.
Ám, hogy vagyonát nem elsősorban tudományának köszönheti, hanem…
És jobb, ha ezt a mondatot nem folytatom. Még a végén csorbítanám a leendő olvasók lelkes érdeklődését…

Szélhámosok vagy idióták

Amit azonban muszáj elmondanom, az Milen Ruszkov lenyűgöző írói tehetségéből következik. A regény során végig nem derül ki ugyanis, hogy a főszereplőink mit gondolnak komolyan, s mit füllentenek egymásnak, s maguknak, viszont mindvégig érezzük: valami nincs rendben az őszinteséggel. Szélhámosok ezek, vagy tényleg olyan idióták, amilyen idióta csak egy 16. századi spanyol orvos lehetett?
S ahogy a kételyek egyre jobban eluralkodnak az olvasó lelkében, úgy kerül a kötet mind közelebb korunkhoz, jelenünkhöz, európai, s kelet-európai valóságunkhoz. Nehéz nem föltenni kortársainkra vonatkoztatva ugyanezt a kérdést: szélhámosok ezek, vagy tényleg ennyire idióták?
S ezzel a ki nem mondott, de minden oldalon bujkáló kérdéssel válik igazán izgalmas, jelenünkhöz szóló, mindannyiunkat megérintő regénnyé a Nyakig a természetben.
És akkor még a dohány mindent gyógyító, áldásos hatásairól szót sem ejtettem…


Megosztás

Egypercesek

Kimaradt az Akik maradtak

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása

Rézkirályság: mágikus második rész

A kritikusok szerint legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az első rész