Egy úr a sorozatgyilkosok világából

Rossz vér címmel írt véres krimit Svédország egyik legsikeresebb krimiírója, Arne Dahl. „Érdekel a sorozatgyilkosok világa, de nem akartam csupán egy sokadik ilyen témájú krimit írni, ezért mélyebb témákkal is foglalkozik a könyvem: az apák és fiaik közti kapcsolatról, az erőszakhoz fűződő viszonyról, a társadalom változásairól és az amerikanizálódásról is szól a kötet. Utóbbi szimbóluma például, hogy a történetben a gyilkos az Egyesült Államokból érkezik Svédországba, miután a reptéren megöl egy svéd irodalomkritikust" – nyilatkozta az író.

Tizenöt részes krimisorozat

A Rossz vér Arne Dahl immár tizenöt részesre bővült krimisorozatának második része. Az Intercrime elnevezésű sorozat több kimagasló elismerést és díjat kapott Svédországban, Dániában és Németországban, az írót többek közt a Svéd Krimiírók Akadémiájának speciális különdíjával is kitüntették a műfaj fejlesztéséért és újraértelmezéséért. Európában több mint harmadfél millió példányban keltek el művei, melyeket huszonöt nyelvre fordítottak le. A sorozatnak egyelőre csak az első két kötete – az első rész Misterioso címmel – jelent meg magyarul a Scolar Kiadónál.
Az Intercrime sorozat első öt kötetéből egy-egy film is készült, ezeket több mint negyven országban vetítették nagy sikerrel.

Rengeteg gyilkosság

Arne Dahl szerint sikerének titka feltehetőleg abban rejlik, hogy nem egy, a bűnesetnek magát teljesen átadó, azzal azonosuló nyomozóval dolgozik. Lélektani és társadalmi érzékenységgel megalkotott karakterei – egy csapat nyomozó – nagyon „emberiek, valóságos élettel, kapcsolatokkal rendelkeznek, nagyon jól működnek együtt".
„A munka első részében inspirációt keresek a valóságból, Svédországban és a nagyvilágban megtörtént eseteket kutatok. Elég szörnyű ez az időszak, mert szembesülnöm kell azzal, hogy rengeteg gyilkosság történik a világban. Mire leülök megírni a könyvet, teljesen összeáll a történet a mellékszálakkal együtt. Így szabadabban dolgozom, mert tudom, honnan hova akarok eljutni, de a szereplők változásai írás közben alakulnak ki" – árulta el munkamódszeréről Dahl, ki viszonylag korán, tízévesen kezdett krimiket olvasni.
Dahlnak mind a brit, mind az amerikai krimiirodalom nagy alkotói között vannak példaképei. Agatha Christie, Raymond Chandler hagyományai mellett James Ellroy, illetve a hatvanas éves svéd alkotóinak írásaiból is merített saját stílusa kialakításához.

A hegy csúcsa
„Az Intercrime sorozat megírásakor évente került ki egy könyv a kezem alól. Az első tíz kötetet egy tizenegyedik, függelékszerű könyv követte, majd még négy krimiben dolgoztam együtt a karakterekkel. Nagyon szerettem ezeket a szereplőket, egyszerűen nem akartam tőlük megválni, de most úgy érzem, nekik van szükségük arra, hogy megszabaduljanak kicsit tőlem" – mesélte az általa alkotott karakterekhez fűződő viszonyáról Dahl.
A korábban irodalomkritikusként dolgozott szerző kitért arra is, hogy az Arne Dahl felvett név, valódi nevén – Jan Arnaldként – is ír. „Dahl írja a krimiket, Arnald pedig minden mást" – fogalmazott az író, aki jelenleg történelmi regényen dolgozik, a Paul Hjelm és társai nyomozásai után kicsit egyszerűbb, rövidebb, Raymond Chandler munkáit idéző könyvre készül.
A sorozat következő kötetét (Upp till toppen av bergeta – A hegy csúcsa) a magyar olvasók a kiadó ígérete szerint várhatóan tavasszal vehetik kézbe.