Jugoszláviából jöttem

MEGJELENT: 2018. március 2. | SZERZŐ: Ayhan Gökhan

A térképen különleges helyet elfoglaló egykori Jugoszlávia területén élők kulturális sokszínűsége, és hol a diktatúrával, hol a háborús események hagyta káosszal szemben megfogalmazott ellenállás kettősségében élő Jugoszlávia mindig jóval többet jelentett, mint holmi földrajzi térség. Most közelebb kerülhetünk ehhez a világhoz, mert a szentendrei Ferenczy Múzeumban nyílt Újvidéki Orfeuszok címmel, a legendás folyóirat, az Új Symposion történetét felvonultató tárlat. 

Kép forrása

Otthon Jugoszláviában
Az Új Symposion 1965 és 1992 között létezett, mintegy utolsó védőjeként a kisebbségben megvalósuló magyar irodalomnak, túl a határon, határokat nem ismerően. A kiállítás kurátora, Szilágyi Zsófia Júlia értően kezelte a rendelkezésre álló anyagokat, s így egy megkapó és jól átlátható tárlat valósulhatott meg. Olyan kiválóságok írásai mutatkoznak meg, mint Danyi Magdolna, Sziveri János, Ladik Katalin, Tolnai Ottó vagy Végel László, akik alkotásaikkal a térség, és joggal mondhatóan a magyar irodalom szerves részének tekinthetőek. Dokumentumok, de jóval többet tárnak fel, mint általában a dokumentum, egy másik világ, egy másik környezet, egy másik minőség utánozhatatlan maradványai, a túlsó oldalra nyíló és azt láttató tekintetek eredményei. 
S vizualitásélményünket fokozza, hogy az Új Symposion köré csoportosuló alkotókkal készített beszélgetések is megnézhetők felvételről a múzeumban, s beavatást engednek abba a térbe, ahol a szabadság, elnyomás, kisebbség metaforái szereznek érvényt maguknak, s úgy tapadnak szerzőhöz és műhöz, mint a Koszovó felett elszálló repülőgépek oldalához a légköri szennyeződés. A szabadság tiszta levegője nehezen jött el, s nem is tartott sokáig, mert idővel belépett ebbe a szabadságba a háború. S az újonnan született szövegeken maradandó nyomot hagyott a nehezen múló élményekkel járó háború. 

Kép forrása


Weöres Sándor és a vajdasági irodalom
Weöres Sándor szerkesztőséghez intézett levele is megtekinthető a kiállításon, s ne feledjük Weöresről írt szövegét Tolnai Ottónak. „Különös, fontos szerepe volt Weöres Sándornak újabb irodalmunkban: az ő megnyilatkozásainak, véleménykinyilvánításainak köszönhetően ébredtünk először arra, hogy az, amit csinálunk, netán szélesebb, egyetemesebb érdeklődésre is igényt tarthat. Addig egyrészt annyira megkérdőjeleztek bennünket, másrészt annyira monomániásan, megszállottan csináltuk a dolgunkat, hogy folyóiratunkat, első könyveinket, hogy eszünkbe se jutott azon tűnődni, mindez milyen vetületet, akusztikát, elbírálást is kaphatna más koordináta-rendszerekben. Weöres Sándor első megnyilatkozásai, levelei (a Makróval foglalkozót le is közöltük) döbbentettek rá bennünket arra, hogy amit csináltunk, releváns dolog.”

Kép forrása

Van képük hozzá
A folyóirat történeti alakulása hangsúlyos szerepet kap a tárlaton, nem egy rendkívül fontos esemény válik megismerhetővé, tovább növelve az egykori Jugoszláviában létező folyóirat kultuszát. A lap rendhagyó vizuális világának is helyet szorítottak a kiállításon, s önmagában az egész tárlat, a tárgyak elhelyezése komoly vizuális élményt nyújt, érdemes elveszni köztük, alámerülni a rendszerváltás előtti és a rendszerváltás környéki jugoszláv világban. 
S aki a folyóirat teremtette szellemi térben ténykedő és komoly erőt kifejtő szerzőkre és a kulturális szempontból meghatározó jelenségekre kíváncsi, annak kapóra jön a március elsején indult yuhar.hu című, az egykori Jugoszlávia területén alkotó szerzőket és munkásságukat nyomon követő oldal. Akár akarjuk, akár nem, Jugoszlávia nem enged, s ha zenei aláfestésre van szükség, érdemes meghallgatnunk a Bijelo Dugme felejthetetlen számát.
A Ferenczy Múzeumban február 11-én nyílt kiállítás április 29-ig tekinthető meg. Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email