Lélegzetelállító könyvtárak

Annak, aki szeret olvasni, egy könyvtár sokkal többet jelent, mint egy puszta épület, könyvekkel megpakolva. Úgy hiszem, nem vagyok egyedül azzal a különleges érzéssel, ami akkor fog el, amikor belépek egy könyvtárba, legyen az akár a legkisebb iskolai is. Mintha egy másik világ lenne, egy új dimenzió, ahová el lehet menekülni a világ elől. Távol a nyüzsgő való élettől, itt csönd van és nyugalom. Az élményt csak fokozza, ha a bibliotéka ahova betévedtünk, egy építészeti csoda is egyben. Kész szerencse, hogy a legtöbb komoly könyvtár valóban megér egy misét, olyan lélegzetelállítóak. 
Thibaud Poirier, párizsi fotóművész egy egész évet töltött azzal, hogy körbejárja Európát és Argentínát, hogy felkeresse és lencsevégre kapja a legszebb könyvtárakat. Köszönjük hát meg neki, hogy most bepillantást nyerhetünk Európa és Argentína legszebb olvasótermeibe.


Az első a listán a római Casanata könyvtár. A Szent Ignác utcában találgató bibliotékát 1701-ben Girolamo Casanata építtette. A 18. század egyik legjelentősebb könyvtára volt, ami akkor húszezer könyvnek adott otthont, köztük ókori görög és héber iratoknak. A könyvtár polcain manapság úgynégyszázezer könyv található, hatezer antik kézirattal a soraiban.

Poirier próbálta úgy lefotózni a könyvtárakat, hogy az egyedi hangulat, amit árasztanak, a fotókon keresztül is érezhetőek legyenek. Nincs ez másképp a Joanina könyvtár esetében sem. A barokk stílusú könyvtár a portugáliai Coimbra Egyetemhez tartozik. Az épületet V. János portugál király építtette és 1728-ban adták át.

A fenti képen a 14. századi, Sorbonne Egyetem, Szent-Jakab olvasóterme látható. Az épületet a 19. század végén újította fel Henri Paul Nénot és 1901-ben nyitotta meg újra kapuit.

A párizsi l’Hotel de VIlle 5. emeletén található ez a lenyűgöző könyvtár. 1890-ben nyitott ki, az akkor még csupán tizenötezer kötetet számláló bibliotéka (ez a szám ma már hatszázezret is túllépte).

A Francia Nemzeti Könyvtárat 1868-ban nyitották meg. A képen látható Labrouste-termet az építész, Henri Labrouste-ről nevezték el. 

A legtöbb könyvtár, melyet Poirier lefotózott, Franciaországban található. Ilyen, a szintén Henri Labrouste által tervezett Sainte-Geneviéve könyvtár is. Az épület polcain körülbelül kétmillió könyv található.

1919-ben épült Buenos Airesben a Grand Splendin színház. Az épületet csak 2000-ben alakították át könyvesbolttá és 2008-ban a neves angol lap, a Guardian, a világ második legszebb könyvesboltjának titulálta.

A portugáliai Mafra-palota második emeletén található a képen is látható rokokó stílusú könyvtár. Az 1755-ben épült könyvtár igazi különlegessége nem is igazán a látványban rejlik, hanem sokkal inkább abban, hogy hogyan is tartják távol a különböző kártevőket a kötetektől. Nos… denevérekkel. Ez nem vicc. Ötszáz denevér várja napközben kalitkába zárva, hogy éjszaka aztán bogarakra vadászva, megvédjék a becses gyűjteményt.

A dublini Trinity Egytem Írország legrégebbi egyeteme. Az egyetem könyvtára pedig az ország legnagyobbika. Az 1732-ben nyílt könyvtár polcairól megközelítőleg hatmillió különböző könyv tekint le ránk. 

A párizsi Guimet Múzeum büszkélkedhet a legtöbb ázsiai műalkotással Ázsián kívül. Poirier érdeklődését viszont nem igazán ez a tény keltette fel, hanem sokkal inkábba a múzeum egyedi, kerek könyvtárszobája.

A Fontainebleau-i Kastély a francia reneszánsz megtestesítője. A kastély telis tele van gyönyörű festményekkel, és ez a Diana Galériával sincs másképp. Poirier szerint a könyvtár mennyezetén található freskók teszik igazán különlegessé a kastély egyébként leghosszabb folyosóját. 
Ezek voltak tehát Poirier legszebb fotói. Szerencsére fotósunk nem ábrándult még ki munkájából, így hamarosan újabb lélegzetelállító könyvtárakat csodálhatunk meg a világ más tájairól.      

Forrás