A rózsakeresztes kiáltványok üzenete

Kezdjük azzal, hogy az ember viszonylag fiatalon ugye elolvassa a Pendragon legendát. Aztán úgy marad. Mert, hát sajnos nem lehet nem úgy maradni. Ha egyszer Christian Rosenkreutz és követői belopták magukat szívbe és lélekbe, akkor ők onnan bizony önszántukból nem távoznak soha. Legföljebb elcsendesednek néhány évre, évtizedre. Máskor meg hangoskodnak. Most hangoskodni fognak. Bejelentkeztem ugyanis az alkímia, a mágia, a keresztény kabbala és a rózsakeresztesség szimbolikus nyelve című konferenciára, amelyhez egy izgalmasnak ígérkező tárlat is tartozik.
De haladjunk sorjában!

Rózsakeresztes felvilágosodás

A konferencia, a szervezők álláspontja szerint, azt a célt szolgálja, hogy a kiállítást érthetőbbé tegye az érdeklődők számára. Kezdjük tehát a kiállítással. Illetve valójában azzal kellene kezdenünk, hogy jó négyszáz évvel ezelőtt… Vagy hát inkább bő ötszáz esztendeje fogta magát Christian Rosenkreutz és megalapította a rózsakeresztes testvériséget… Valószínűbb persze, hogy a dolog úgy történt, hogy fogta magát Johann Valentin Andreae, és azt mondta, hogy élt valamikor egy Christian Rosenkreutz, aki megalapította az említett testvériséget… De ez sem egészen biztos. Ami tény, az pusztán annyi, hogy 1607-16 között, két névtelen kiáltvány jelent meg először a Német-római Birodalomban, majd Európa több államában. A Fama Fraternitatis (A testvériség híre) és a Confessio Fraternitatis (A testvériség hitvallása) valószínűleg Johann Valentin Andreae művei, s e kiáltványok megjelenésének van mostanában négyszázadik jubileuma. Meg az utánuk következő kismillió hasonló nyomtatványnak…
Andreae munkája ugyanis igazi mozgalmat indított a kontinensen. Mindenki rózsakeresztes akart lenni, és talán lettek is néhányan. A kiáltványok mögött ugyanis roppant érdekes, misztikus filozófia állt, amely az emberiség általános reformálását igyekeztek elősegíteni, mint arra Frances Yates a Rózsakeresztes felvilágosodás című művében rámutat.

Kiáltványok400
Hogy azonban magunk is megismerhessük a négy évszázados kiadványoknak üzenetét, összefogott az amszterdami Ritman könyvtár és a Nemzetközi Rózsakereszt Alapítvány, bevonták a kezdeményezésbe az Amszterdami Egyetem Hermetikus Filozófiatörténet Tanszékét, meg a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Ikonológia és Szemiográfia Kutatócsoportját, illetve az Aquarius Kulturális Alapítványt, és megszervezték azt a művelődéstörténeti vándorkiállítást, amelyet most akárki megnézhet az Országos Széchényi Könyvtárban.
„A Rózsakeresztes Kiáltványok400 projektben célunk, hogy ismertté tegyük a XVII. századi rózsakeresztes kiáltványok létezését, tartalmát, hatását – ezáltal élő hidat képezzünk a rózsakeresztes kiáltványok szellemiségével” – írják a szervezők.
A kiállítás egyébként a XVII. századi Németországban megjelent nyomtatványok széles skáláját mutatja be. S az illusztrációkat természetesen olyan művészek készítették, akiket rózsakeresztes kiáltványok közvetlenül inspiráltak.

Misztikum és misztikusok
És akkor ejtsünk pár szót a kiállítást körül járó, magyarázó, értelmező konferenciáról is. Az előadók – jobbára egyetemi oktatók, kutatók, a korszak elismert szaktekintélyei – a képanyag különböző aspektusait megmutatva segítik a megértést. Lesz, aki kimondottan az ábrázolások művészeti értékeiről beszél majd, mások azokról a kötetekről, amelyekben a rajzok megjelentek, megint mások a szerzőkről (Johannes Reuchlin, Heinrich Khunrath, Daniel Mögling, Stephan Michelspacher, Robert Fludd, Michael Maier, Jan Amos Comenius és John Dee), s egymáshoz fűződő – olykor szellemi, olykor valóságos – kapcsolatairól tart értekezést.  
Így vagy úgy persze mindegyik előadónak foglalkoznia kell a rózsakeresztes misztikummal, a hermetikus filozófiával, Isten és a Természet, a makrokozmosz és mikrokozmosz kapcsolatával.
Jegyek vásárlására csak előzetesen van lehetőség a rendezvény honlapján keresztül 2017. február 14. keddig. A konferencia után a kapcsolódó Isteni Bölcsesség – Isteni Természet (A rózsakeresztes kiáltványok üzenete a tizenhetedik század képi nyelvén) kiállítás ingyenes megtekinthető, illetve megtekinthető a kiállítástól függetlenül is, 2017.02.20. és 2017.04.20 között (hétfőtől-szombatig: 10:00-18:00) az Országos Széchényi Könyvtárban400 forintos belépőjegy megváltása után.