Nem csak Isten küldhet tízparancsolatot

Persze Mózesnek csak Ő. A „tízparancsolat szekuláris alternatívája” versenyt elindító Lex Bayer és John Figdor azonban mégsem szerettek volna ebből a – bizonyosan óriási – élményből kimaradni, így kitaláltak valami nagyon eredetit. Új csatornákat akartak nyitni az emberek között azzal, hogy megmutatják, hogy egy magát ateistának valló ember is képes lehet etikusan, végső soron komoly szabályok szerint élni az életét. Így felhívást tettek közzé, hogy aki tud, küldjön be olyan szabályokat, amikben röviden leírják „az élet értelmét”.

Az ötletadók

Lex Bayer és John Figdor könyve, az Ateista elme, humanista szív (Atheist mind, humanist heart) a tavalyi év végén debütált a könyvesboltokban. Ebben remekül mutatják be, hogy bárki képes lehet a vallás és Isten segítsége nélkül is a boldog, etikus életre, illetve a mások tiszteletben tartására is, pusztán az ésszerűség ösvényén haladva.
John Figdor, a Stanford Egyetem humanista káplánja elmondta, hogy ellentétben a közkeletű tévhittel, miszerint az ateistáknak nincsenek erős etikai értékeik, a beérkező pályázatok azt mutatják, hogy ez az állítás nyilvánvalóan hamis. Továbbá látható, hogy függetlenül attól, hogy ki miben hisz, vagy milyen vallási nevelésben részesült, az alapvető értékekben egyet tudunk érteni.

Hit az emberiségben: újratöltve
A tizenhárom tagú zsűriben helyet kapott a Discovery-n futó Állítólag műsorból ismert Adam Savage, valamint több, tán kevésbé közismert, ám annál nagyobb koponya. Így a Birt Humanista Egyesület vezetője, Andrew Copson, a Richard Dawkins alapívány ügyvezető igazgatója Robyn Blumner, vagy a Harvard humanista káplánja Greg Epstein.
Blumner szerint a pályázatokban rengeteg empátia, együttérzés, szeretet – tehát például a kereszténység, de sok más vallás fő értékei – jelennek meg, azonban a tudomány, a mindent megkérdőjelezés oldaláról közelítvén. Adam Savage pedig kiemelte, hogy az ateista „Tízparancsolat” alapvetően nem szabályok gyűjteménye. Pusztán olyan alapelvek, melyeknek szem előtt tartásával méltányosabban, teljesebben és boldogabban élhetünk. „Tetteink az egyetlen igazi tulajdonunk” – zárta gondolatait.
A Stanford egyetemen egyébként megvizsgálták a pályázatokat, hogy kimutassák a leggyakoribb kulcsszavakat és kifejezéseket. Ennek eredményeképp kiderült, hogy egyebek mellett a szeretet, az emberség, az igazság, tisztelet voltak a legtöbbször említett szavak. Ez önmagában is bíztató lehet bárkinek, aki akár egy kicsit is borúlátóbb az emberiség jövőjével kapcsolatban.

A pályázat nyertes „Tízparancsolata”
Íme tehát a végső lista. Minden hitelvet követ egyébként egy magyarázat attól, aki a pályázatot beküldte. Ezek a verseny honlapján találhatóak.
I. Legyen nyitott az elméd, és légy hajlandó megváltoztatni az elképzeléseidet új bizonyíték alapján!
II. Törekedj arra, hogy megértsd azt, ami valószínűleg igaz, ne azt hidd, amit szeretnél, hogy igaz legyen!
III. A tudományos módszer a legmegbízhatóbb eszköze annak, hogy megismerjük a természeti világot!
IV. Minden embernek joga van, hogy rendelkezzen a saját teste felett!
V. Isten nem szükséges ahhoz, hogy jó ember légy, vagy, hogy teljes és értelmes életet élj!
VI. Légy tudatában minden cselekedeted következményeinek, és ismerd el a felelősséget értük!
VII. Bánj úgy másokkal, ahogy te szeretnéd, hogy bánjanak veled, és ahogy ésszerűen elvárható, hogy mások szeretnék, hogy bánj velük! Gondolkodj az ő szemszögükből!
VIII. Felelősségünk másokra gondolni, beleértve a következő nemzedékeket is!
IX. Nincs egyetlen helyes módja annak, hogyan élj!

X. Hagyd itt a világot jobb helyként, mint ahogy találtad!