A világ legnagyobb könyvtárai

MEGJELENT: 2014. május 15. | SZERZŐ: Rácz András

Bár a korszerű felfogás szerint a könyvtár nem könyvraktár, hanem egyfajta információs pont, tudásbázis, közösségi tér, azért akárhogyan is nézzük, a könyvtár legfőbb jellemzője mégiscsak az, hogy sok könyvet kínál olvasásra. Tehát minél több a könyv, annál nagyobb a könyvtár. E logika mentén most bemutatjuk a világ tíz legnagyobb könyvtárát. A meghökkentő adatokat a worldbiggest.net honlap számára Pranab Patel gyűjtötte össze.

1. Kongresszusi Könyvtár, Washington DC
A világ legnagyobb könyvtára egyértelműen Washington DC-ben a Kongresszusi Könyvtár, amely jelenleg három épületben fér el.  A hatalmas gyűjteményben könyvek, fotográfiak, térképek, kéziratok és egyéb dokumentumok találhatók. A világ legnagyobb könyvtárában több mint 33 012 750 kötetet őriznek, s ennek alapján a Library of Congress természetesen a Guinness rekordok könyvében is szerepel.  A washingtoni Kongresszusi Könyvtárat egyébként 1800. április 24-én hozták létre, s így ez az intézmény a legrégebbi nemzeti kulturális szervezet az Egyesült Államokban.

2. Kínai Nemzeti Könyvtár, Peking
Kínai Nemzeti Könyvtár nem pusztán a világ második legnagyobb könyvtára, de egyúttal Ázsia legnagyobbja is. Gyűjteménye több mint 28 980 777 könyvből és mintegy 12 millió folyóiratból áll. A könyvtárat 1909. április 24-én alapították, s ma a kínai irodalom legnagyobb gyűjteményét őrzi.

3. Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára, Szentpétervár
Jelenleg a könyvtár több mint 20 millió könyvet őriz, melyeknek egy része nem orosz nyelvű. Érthető ez a sokszínűség, hiszen amikor 1714-ben a könyvtárat létrehozták, az Orosz Birodalomban számos nemzetiség élt, s az akadémia könyvtára a különböző népcsoportok tudását is őrizni akarta.
(Itt érdemes azonban megjegyezni, hogy a Pranab Patel állításával szemben más adatok szerint Oroszország legnagyobb könyvtárai a következők: Orosz Állami Könyvtár, Moszkva: több mint 30 millió kötet, Állami Szaltikov-Scsedrin Könyvtár, Szentpétervár: 28,5 millió kötet, Orosz Tudományos Akadémia könyvtára, Moszkva: 12 millió kötet, Lomonoszov Egyetem Állami Könyvtára, Moszkva: 6,6 millió kötet. A szerk.)

4. Kanadai Nemzeti Könyvtár, Ottawa
A Kanadai Nemzeti Könyvtárat 1953-ban hozták létre89 millió dollárt költséggel, s gyűjteménye több mint 18,8 millió könyvet tartalmaz. A Könyvtár a kanadai múlt őrzője, a nemzeti emlékezet intézménye. Itt őrzik egyébként az észak-amerikai kontinens egyik legidősebb nyomtatott könyvét, Josephus Flavius, első századi történész, egy 1470-ben kiadott kötetét.

5. Német Nemzeti Könyvtár, Frankfurt
A Német Nemzeti Könyvtár polcain több mint 18 500 000 könyv sorakozik. Két érdekes gyűjteménye is van a könyvtárnak.  Az egyik a második világháborúhoz kapcsolódik. A gyűjtemény arra törekszik, hogy minden világháborús kiadvány, propagandaanyag megtalálható legyen itt, bárhol is jelent meg eredetileg. A másik érdekesség a hatalmas zenei gyűjtemény, amely nem pusztán hanganyagokat őriz, de több mint 200 000 zenéhez kapcsolódó kiadványt is.

6. British Library, London
A hírneves British Library 1753-ban épült, s ezzel a világ egyik legidősebb könyvtára. Gyűjteménye több mint 16 000 000 könyvet tartalmaz. Érdekessége a könyvtárnak, hogy miközben az állomány nő, addig a polcokon álló könyvek száma folyamatosan apad. A furcsa ellentmondás a határozott digitalizálásnak köszönhető, amelynek következtében a papír alapú kiadványok száma ma már csak tizennégymillió. 

7. Orosz Tudományos Akadémia Könyvtára, Moszkva
Az 1969-ben épült könyvtár több mint 13,5 millió könyvet őriz. Ám ebben az esetben az őrzés a szó szoros értelmében is igaz, hiszen a könyvtárba nem léphet be akárki. Bejárása csak a tagoknak lehet, mégpedig attól függően juthatnak el a különböző elzárt területekre, hogy milyen szintű a tagsági igazolványuk. A könyvtárnak jelenleg ötszáz tagja van, s az oroszok szerint ez a rendszer a könyvek, és a tudomány különleges tiszteletéről árulkodik.

8. Harvard Egyetem Könyvtára, Cambridge
A Harvard Egyetem Könyvtárát 1638-ban alapították, s ezzel az Egyesült Államok első könyvtára lett. Jelenleg több mint 13 100 000 könyv közül válogathatnak az egyetemisták, illetve mindazok, akik ide látogatnak.

9. Vernadsky Országos Tudományos Könyvtár, Kiev
A könyvtárat 1919-ben hozták létre és a folyamatos fejlesztés eredményeként mára már több mint 13 millió könyvet pakoltak fel polcaira a szorgalmas ukrán könyvtárosok. 

10. New York Public Library, New York
New York város Nyilvános Könyvtára 1895-ben született, s a Kongresszusi Könyvtár mögött a második legnagyobb közkönyvtár az Egyesült Államokban. A Harvard Egyetem Könyvtára ugyanis nem közkönyvtár, hanem egyetemi intézmény. New York Public Library állománya több mint 11 millió kötet.

 

Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Európa furcsa halála

Európa furcsa halála

A tömeges bevándorlás miatt egyre több ember érzi úgy, idegen saját hazájában

Jószolgálati mozgalommal a gyógyulásért

Fontos az orvos és beteg közötti, bizalomra és együttérzésre épülő viszony

Júdás elszabadul az űrben

Ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét

Heine és Berlioz levelei

Az ágyhoz kötöttségtől szenvedő Heine a „matrac-sír” („Matratzengruft”) nyelvi leleményt használja

Ismét itt az Irodalom éjszakája

A szerelem a középpontban

Feliratkozás a hírlevélre

Email