Íme 2020 legjobb százszavasai

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, idén is megrendezésre került a 100 Szóban Budapest pályázat, melynek népszerűségét remekül jelzi, hogy 2020-ban ismét rekordot döntöttek a beérkező pályaművek. Ez alkalommal több, mint kétezer beküldött munka került a zsűri asztalára. Bár nem kis feladat volt, de végül az ítészek kiválasztották azt a százat, amelyik bekerül majd az idei 100 Szóban Budapest POKET zsebkönyvbe, azt a tizenkettőt, amelyet neves kortárs grafikusok illusztrálhattak, valamint természetesen azt a 3+1 végső győztest is, amelyek különdíjban is részesülnek. Lássuk tehát, hogy ebben a zavaros, kaotikus évben melyek lettek a legjobb budapesti százszavasok. 

Kép forrása

Harmadik helyezett – Dizseri Barnabás: A Jánosban
Expressz burkolatváltó eloxált alumíniumból. 172 centiméter hosszú, 3 centiméter széles, az ív legmagasabb pontján 0,9 centiméter magas. Tömege 105 gramm, több színárnyalatban is kapható! A hátoldali ragasztószalag gyors és egyszerű rögzítést tesz lehetővé. „Ez jó lesz!” – gondolta Kovács Dezső, a János kórház karbantartója, amikor rászóltak a munkavédelemtől, hogy még mindig nincs a szürke és a fehér járólap között burkolatváltó! „De ennek semmi értelme! Így csak zöttyen egyet a fekvőágy!” – gondolta Dezső, és már nem is akarta letenni az alumíniumdarabot. „A szabály, az szabály!” – mondták neki a döntéshozók, s azóta minden egyes alkalommal zöttyen egyet velem a fekvőágy.

Kép forrása

Második helyezett – Geréb János: Hétköznapi történet
Tegnap a Krisztina körúton egy vámpír és egy zombi összeveszett, és meg is harapták egymást. A vámpír zombi lett, a zombi vámpír. Így ez senkinek sem tűnt fel…

Kép forrása

Első helyezett – Janecskó Katalin: Fekete opálüveg
Senki sem tudta, hova tűnnek a fekete opálüveg cégtáblák és a falakat díszítő csempék a pesti lépcsőházakból 1960 tavaszán. A Pozsonyi úton kezdődött, és a jelenség, mint egy járvány, terjedt. A rendőrség bottal ütötte a tolvaj banda nyomát. A nyomozás vezetésével megbízott rendőrt megütötte a guta, amikor fényes nappal csupaszították le az egyik ház falát. A kapitányság a saját halottjának nyilvánította. A temetési formaságok intézésével megbízott tizedesnek nem sok kedve volt a feladathoz. Gyorsan rábökött egy drága, de ünnepélyesnek tűnő táblára, véssék arra a nevet meg a dátumot. Nógrádi Endre sírkőkészítő kisiparos bólintott, és a pult alatt összedörzsölte a tenyerét. 

Kép forrása

+1, Első hely a 18 év alatti kategóriában – Babják Sára: Mezítláb
Az osztályfőnököm másodikban Budapestre szervezett osztálykirándulást. Vonattal érkeztünk meg Kelenföldre, onnan indultunk felfedezőutunkra. Szűcs Martin körülnézett a vasútállomáson, majd levette lábáról a gumipapucsát, és egy koszos pad alá rejtette. Az egész napos városnézés után visszaindultunk a pályaudvar felé. Mariann néni hátramaradt sürgetni a lemaradókat. Ekkor feltűnt neki, hogy Szűcsön nincs lábbeli, és ezt jó pedagógusként szóvá is tette: – Te, Szűcs, miért nincs a lábadon semmi? Szűcs gyermeki természetességgel válaszolt: – Hát, letettem a papucsomat, mer’ túl csórónak éreztem magam avval ebbe’ a csecse városba’. Majd hazafelé felveszem. De jaj, ahogy visszaértünk a pályaudvarra, a papucs már nem volt meg...
Akit pedig a többi történet is érdekel, a legjobb tizenkettőt megtalálja a 100 Szóban Budapest weboldalán, míg a legjobb százat a POKET automatákban, zsebkönyv formájában. 

Forrás