Szegeden megnyílt az Ünnepi Könyvhét vidéki rendezvénysorozata

A 85. Ünnepi Könyvhét és 13. Gyermekkönyvnapok országos eseménysorozatát csütörtök délelőtt Szegeden nyitotta meg Végel László Kossuth-díjas vajdasági író, Kocsis András, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, valamint Solymos László Szeged alpolgármestere.

Nagy elődök

Az alpolgármester beszédében felidézte a város irodalmi múltját, így mutatva rá arra, hogy Szeged méltó helyszíne az Ünnepi Könyvhét központi vidéki megnyitójának. A délalföldi városhoz olyan irodalmárok, írók, költők, műfordítók kötődnek, mint Dugonics András, Janikovszky Éva, Juhász Gyula, József Attila, Radnóti Miklós, Baka István, Móra Ferenc, Tömörkény István és Mikszáth Kálmán.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnöke, Kocsis András a könyvet a megfogható csodának nevezte, az ünnepet pedig a legnagyobb könyvesboltnak, hiszen 80 városban tartanak ma hasonló megnyitót országszerte 335 könyvheti kiadványt ajánlanak az olvasók figyelmébe.

Aki elhagyja a könyveit
Végel László Kossuth-díjas vajdasági író arról beszélt, hogy a vajdasági magyarok hányattatásai során hogyan fordult együtt az emberek és a könyvek sorsa. Az író elmondta, hogy a vajdasági magyarok a második világháború idején, a partizánok bejövetelekor éjjelente az utcára dobálták könyveiket, főleg a szerb szomszédjaik háza elé, mert féltek, hogy a magyar kiadványok miatt bajuk esne. Hasonlóan mostohán bántak könyveikkel a kilencvenes években azok a magyarok, akik az anyaországba menekültek a háború, a besorozás elől. Sokan magukkal hozták bútoraikat, ruhaneműjüket, de könyveiket otthagyták. És mert az antikváriumok már nem vették át az egyre sokasodó magyar könyveket, hát jó néhány konténer megtelt velük. Onnan azonban cigányok vitték el a kidobott könyvtárakat, és megtisztítva árulták a köteteket. Ők csak egy kis pénzt akartak keresni, de valójában a magyar kultúrát mentették... Az író a könyvek és olvasók történetét azzal zárta: nem szabad, hogy ez még egyszer megtörténjen, mert aki elhagyja a könyveit, az a hazáját hagyja el.

Szeged díszvendége
A csütörtökön kezdődött és hétfő estig tartó szegedi rendezvénysorozatot egyébként idén is a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár szervezi, amely húsz helyszínen száznyolcvanhárom programmal várja a könyvbarátokat. A szegedi programsorozat központja a Dugonics tér, ahol harminchárom sátornál találnak könyvet, programot az érdeklődők. Az idei könyvhéten Szeged díszvendége Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró.