Az idei év legjobb locsolóversei

186 pályázó közel 350 pályaművel jelentkezett a Magyar Írószövetség, az Előretolt Helyőrség, a Könyvtárellátó, a Könyvkultúra Magazin és a Hajónapló közös locsolóvers-pályázatára. A szakmai zsűri kiválasztotta a legjobbakat!

Kép forrása

Alkotókat – profikat és amatőröket, elhivatottakat és hívatlanokat, elismerteket és asztalfióknak verselőket – kértünk arra, hogy járuljanak hozzá a locsolóvers-irodalom reneszánszához.
Nyitott pályázatunk és az eddig soha nem tapasztalt karantén élmény sokakat megihletett. Mind a pályázók száma, mind a versek tematikája hűen tükrözte a különleges állapotot, amellyel mindannyian, közösen nézünk szembe és amitől ez a húsvét igencsak más volt, mint amihez eddig hozzászoktunk. Így a klasszikus húsvéti elemek – a tojás, a nyúl, a tavaszi virág vagy a sonka – mellett a versekben gyakran felbukkantak a korona, a vírus, a járvány, a Maradj otthon! és a digitális locsolkodás kifejezések is. 
A közel 350 műből nem volt könnyű feladat kiválasztani a legjobbakat, a szakmai zsűri hosszas mérlegelés után hozta meg a döntést. A zsűri tagjai Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Szentmártoni János, az Előretolt Helyőrség irodalmi lap főszerkesztője és Rácz András, a Hajónapló kulturális lap főszerkesztője voltak. A győztes pályaművek a Hajónapló galériájában olvashatók.
I. helyezett Vitéz Ferenc (Ha Weöres Sándor húsvéti verset írna…), Nyereménye a Magyar Írószövetség 50 000 forintos pénzjutalma és a KELLO 30 000 forint értékű könyvajándék csomagja.
II. helyezett (megosztva) Simon Adri (Locsolóvers) és Nyulász Péter (Locsolóvers 2020), Nyereményük a KELLO 20 000 forint értékű könyvajándék csomagja. 
III. helyezett Nagy Gábor Miklós (Húsvéti epigrammák (locsolóvers helyet)), Nyereménye a KELLO 10 000 forint értékű könyvajándék csomagja. 
A Különdíjas pedig a tizenhárom éves Bódi Levente (Pillanat) lett.
Gratulálunk a nyerteseknek és minden pályázónak köszönjük a részvételt!
A győztesek az eredményről e-mailben is kapnak személyes tájékoztatást és alkotásaikat folyóiratainkban közzétesszük, közösségi oldalainkon megosztjuk.