Új állami irodalmi díj

Új állami irodalmi díjat alapított saját hatáskörben Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A most született Herczeg Ferenc-díjat évente két írónak adnak majd át. A díj létrehozásával örvendetesen gyarapodott a minisztérium által kiosztható állami-művészeti díjak száma. A húsz elismerés között négy irodalmi díj adható: a Gérecz Attila-, a József Attila-, a Márai Sándor, és immár a Herczeg Ferenc-díj.

Kép forrása

A frissen létrehozott elismerést a két világháború közötti korszak írófejedelméről, Herczeg Ferencről nevezték el, akit 1945 után mellőzték, elhallgattatták, s még emlékezetét is igyekezett kitörölni a diktatúra az irodalmi múltból. Pedig Herczeg, ha talán nem is tartozik a magyar irodalom legnagyobbjai közé, kiváló író volt, s műveiben híven tükrözi a maga korának szellemiségét, moralitását, világlátását. 
Az új irodalmi díj a Magyar Közlönyben közzétett rendelet szerint Herczeg Ferenc szellemi és irodalmi örökségét méltóképpen képviselő kiemelkedő fikciós vagy dokumentarista jellegű történeti irodalmi – történetírói, történelmi regény vagy történelmi dráma írói – teljesítmény elismerésére adományozható. Átadására minden év március 15-e alkalmából kerül sor (ez alól az idei év kivétel, ugyanis október 23-án már át is adják). A díjazott emlékérmet és az adományozást igazoló oklevelet kap. Az emlékérem kerek, bronzból készült, első oldalán középen Herczeg Ferenc domború arcképét ábrázolja, és azon „HERCZEG FERENC-DÍJ” félkörívű felirat található. A plakett Györfi Sándor szobrászművész alkotása. 
A díjhoz pénzjutalom is jár, ennek összege az illetményalap (jelenleg 38 ezer 650 forint) harmincszorosának megfelelő összeg. Vagyis jelenleg 1 millió 159 ezer 500‬ forint.
A díj adományozására javaslatot tevő bizottság három tagját – a hírek szerint Takaró Mihály irodalomtörténészt, Dörner György színészt, az Új Színház igazgatóját, valamint Raffay Ernő történészt, az Antall-kormány honvédelmi államtitkárát – a miniszter négy évre kéri fel.