Sváb Józsefé a Korcsmáros Pál-díj

A felkért szakmai zsűri javaslata alapján a Képes Kiadó úgy döntött, hogy 2017-es képregényes teljesítményéért és életművéért idén Sváb Józsefet részesíti Korcsmáros Pál-díjban. A díjat a május 13-i képregényfesztiválon adja át a kiadó vezetője, Korcsmáros Gábor.

Kép forrása

Leginkább Rejtő-képregényeiről ismeri a magyar közönség Korcsmáros Pál nevét, akinek emlékére 2012-ben a Magyar Képregény Szövetség közreműködésével díjat alapított a Képes Kiadó. A díjazott az a magyar alkotó lehet, aki az előző évben a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtotta, akár hazai publikációkkal és egyéb tevékenységgel, akár külföldi megjelenésekkel.
A Korcsmáros Pál-díjat tavaly Marabu, tavaly előtt Haui József, 2015-ben Kiss Ferenc, 2014-benTálosi András, 2013-ban Fazekas Attila és 2012-benFelvidéki Miklós nyerte el. 
A Kiadó összefoglalója szerint az idei díjazott, Sváb József 1963-ban született, rajztanár, illusztrátor és képregényalkotó. Az 1980-as években csatlakozott a Kertész Sándor által vezetett Kísérleti Képregény Stúdióhoz. Első képregényei az 1989-ban olasz-magyar közös vállalkozásként létrehozott Linea kiadó lapjaiban, a Krampuszban és a Menő Manóban jelentek meg. Ugyancsak ebben az időben kezdett írni cikkeket a képregények műfajairól és készítéséről, ezek voltak a csírai 1991-ben megjelent Képregényiskola című kötetének, amely a mai napig az egyetlen magyar nyelvű, átfogó kiadvány ebben a témában. Folyamatosan jelennek meg munkái a Fekete-Fehér Képregényantológiában, az Eduárd Fapados Képregényújságban, a Fülesben és más rejtvényújságokban.  Részt vett a Honvédek és huszárok lengyel földön antológia megalkotásában, az utóbbi években pedig elkezdte saját kiadásban megjelentetni összegyűjtött munkáit: a Western képregények (2013) és a Vörös Pimpernel (2017) után a Sherlock Holmes idén márciusban jelenik meg.
Sváb József munkássága ötvözi a magyar képregény hagyományait és a rendszerváltás környékén hazánkba is eljutó modern európai képregény eszközeit. A díj egyszerre ismeri el úttörő szerepét és folyamatos, magas színvonalú jelenlétét a hazai képregényes életben.