Éden dinókkal

Mi lett volna, ha nem halnak ki a dinoszauruszok? Harry Harrison az Édentől nyugatra című, alternatív történelmi regényével képet ad erről. Szerinte fejlett és fejletlen civilizációk csapnak össze a világuralomért a dinók közt.

Rejtélyes világ lehetett a dinoszauruszok kora, aminek hatvanötmillió évvel ezelőtt vetett véget az a bizonyos kozmikus katasztrófa. Persze a földi élet nem szűnt meg, csak kissé átalakította a feltételeit az óriási üstökös. Igen ám, de mi lett volna, ha nem csapódik be. Lényegében erre a „mi lett volna, ha” kérdésre ad egy választ Harry Harrison Édentől nyugatra című kötete. 
A történet ugyanis egy másik, egy párhuzamos világban létező Földön játszódik, ahol nem következett be a dinók számára a katasztrófa, és így az óriásgyíkok törzsfejlődése zavartalanul folytatódott tovább. Azért az elmaradt üstökös ellenére sem viccel a természet, és jégkorszak formájában kicsit csak odacsap a földi életnek. A bolygó legfejlettebb lényei a zord időjárása elől menekülve birtokba vesznek egy új kontinenst. Pontosabban próbálnak, mivel egy igen különös, kissé gyengének látszó, de annál ravaszabb ellenféllel akadnak össze. Nem mással, mint egy két lábon járó emlősfajjal, melynek tagjai durva kőeszközöket használnak, és fegyverrel vadásznak mindenre, ami táplálékul szolgálhat. Egy öldöklő élethalálharc kezdődik a két civilizáció közt. Az összecsapásuknak pedig csak egyetlen győztese lehet: az egész világ további ura.
A regényt 1984-es megjelenése évében Amerika legnépszerűbb könyvei közé választották, sőt igazi divatot teremtett a dinoszaurusz-történetek terén. A kötet ráadásul két folytatást is megélt, a Fagyos Éden és a Vissza az Édenbe címűt. Az első történet magyarul 2009-ben jelent meg, ám Harry Harrison már beelőzte Magyarországon a magyar megjelenést, jó néhányszor járt ugyanis nálunk, köszönhetően Szeged mellől származó feleségének. 
Az amerikai szerző szintén a sci-fi nagymesterek elittársaságába tartozik, fantáziája mellett pedig lenyűgöző aprólékos világfestése emelte a klasszikusok közé. Az Édentől nyugatra című könyvben pedig egy nem létező, mégis hitelesnek ható történelmet mutat be, rádöbbentve az olvasót, hogy milyen kevésen múlott, hogy nem így történt. 
Harry Harrison egyébként képregény-rajzolóként kezdte pályáját még az 1940-es években. Leginkább a humoros szerzők közé sorolják, ám jó pár könyvében igen komoly hangot, nem egyszer kemény társadalomkritikát is megfogalmaz. Akárcsak az Éden-trilógiában, ami tulajdonképpen egy elgondolkodtató, alternatív történelmi regény. Hasonló „mi lett volna, ha” könyvre pedig már hazai példa is akad: Rácz András Szebb múltat! – Magyarország álomtörténete 1929-1941 című alternatív történelemkönyvében.