Alt-right-Austen

Ha már éppen a napokban – július 18-án – volt Jane Austen halálának kétszázadik évfordulója emlékezzünk meg a máig népszerű írónőről egy megdöbbentő írás bemutatásával. Néhány hónapja ugyanis a Timesban írás jelent meg ezzel a címmel: Amerika alternatív jobboldala Austen fehér világának rabja.

Austen Magyarországon is rendkívül kedvelt szerző, az utóbbi években – köszönhetően legismertebb könyve, a Büszkeség és balítélet filmrevitelének – kimondottan felkapott, divatos alkotónak számít. Értékét az elmélyült irodalomkritika is elismeri, rámutatva arra, hogy az írónő igyekezett eltávolodni a maga korában divatos romantikus ízléstől és a kritikai realizmus egyik előfutára lett az akkori bigott társadalmi viszonyokat bírálva. 
Nos, most éppen Austenről derítette ki a Times szerzője, Ben Hoyle, hogy művei az alternatív jobboldal („alt-right”) táborában lettek igazán népszerűek. Tegyük hozzá Austen írásaiban valóban nincs semmi, ami „poltikailag korrekt” volna.  Az 1775-ben nemesi család sarjaként egy faluban, anglikán vikárius apa lányaként született Jane saját, fehér világát mutatta be, nem is tehetett mást. Könyveiben nincsenek melegek, transzneműek, nyomorékok és négerek is legfeljebb, ha szolgaként fordulhatnak elő. 
Hoyle azon szörnyülködik cikkében, hogy Austent „kisajátították az alternatív jobboldal tagjai, akik fehér nacionalisták, ál-libertariánusok, nyíltan rasszisták, antiszemiták és izolacionisták, akiknek befolyása tavaly Donald Trumpot segítette az elnökségbe”. Majd idézi Nicole Wrightot, a Colorado Egyetem angol irodalom szakértőjét, aki megkövült, amikor egyetemükön egy „alt-right provokátor” dicsérni merte Austen Büszkeség és balítélet című művét. Wright még azt is felvetette – a meg is írta a Chronicle of Higher Education felsőoktatási szaklapban –, hogy az Austen-könyv „az etnikai kisebbségek elleni fehér büszkeség és balítélet igazolása volna”. Hoyle a továbbiakban előásott egy Daily Stormer nevű jobboldali, sőt egyenesen fasiszta blogot, amely szintén méltatta Austent, s ezzel a Times szerzője szerint az angol írónő mindjárt egy sorba is került Hitlerrel. 
A cikkhez sokan hozzászóltak az internet adta térben. A politikai korrektség újabb elmeháborodására a legszellemesebb választ egy Johnathan Portch nicknéven publikáló olvasó adta: „Szeretem Austent. A cikk elolvasása után lelövöm magam.” 
Sok lájkot kapott.