Elázott Nagy Alma

Víz alá kerül New York, azonban ez mégsem jelenti a világvégét a Nagy Almában élőknek. Kicsit – nagyon – átalakul az életük. Kim Stanley Robinson legújabb sci-fi regényében egy épület lakóinak szemén keresztül mutatja meg az ember lényét is érintő változást.

A kisujjában van a sci-fi – ez talán szó szerint igaz Kim Stanley Robinsonra, aki mindezt már nem egy kötetével bizonyította. Igaz olyan kiindulási alappal, minthogy valaki a bölcsészdoktori disszertációját Philip K. Dick munkáságáról írja, nem is várhatunk mást. A hatvanöt éves amerikai szerző azonban emellett is már jó pár művével alátámasztotta hozzáértését és fantáziáját. Legismertebb könyvei a Három Kalifornia-trilógia, a Mars-sorozat részei valamint a Globális felmelegedés-trilógia. Hamarosan azonban érkezik hozzánk legújabb regénye. 
A nyáron kerül a könyvesboltokba Robinson új regénye, a New York 2140, amely talán az évszak legfontosabb sci-fi megjelenése lesz. A kiadó szerint az amerikai író ebben a művében is olyan kérdéseket feszeget, melyek sokszor kinövik a sci-fi kereteit. 
„Bődületes világépítése és elképesztő tudományos víziója mellett aktívan járja körbe a klímaváltozás témáját, miközben gazdasági, politikai és társadalmi kérdésekkel is foglalkozik” – állítja a kiadó. Emiatt pedig nemcsak a sci-fi rajongóknak ajánlja, hanem azoknak is, akiket érdekel korunk, és hogy milyen kihívások várhatnak ránk.
Várhatóan júliusban jön a kötet, amely a tengerentúlon márciusi megjelenése óta hatalmas kritikai sikert aratott.
A történet szerint az óceán szintje megemelkedett, és emiatt New York városa elsüllyedt. Lakói viszont alkalmazkodtak az új helyzethez, és így a Nagy Alma ugyanaz a nyüzsgő, élettel teli metropolisz maradt, ami mindig is volt – igaz végérvényesen megváltozott. Pontosabban víz alá került. Így az egyes utcák csatornák lettek, a felhőkarcolók pedig tulajdonképpen szigetek.
Kim Stanley Robinson ebben a helyzetben az egyik épület különböző lakóinak szemén át mutatja meg nekünk, hogy hogyan alakul át világunk, és vele együtt mivé lesz maga az ember…