Budapest hősei

Az 1956-os forradalom egyik fotójának szereplői utáni nyomozásról szól Phil Casoar és Balázs Eszter Budapest hősei című, magyarul a Scolar és a Vince kiadók gondozásában megjelent könyve.

A szerzők hat éven át nyomoztak egy híres fénykép szereplőinek kiléte és sorsa után. Harlem Désir a francia kormány Európa-ügyi államtitkára elmondta: az 1956-os forradalom a hidegháború és az európai tudat megszületésének is fontos momentuma volt.  Október 23-án a magyar munkások, diákok azokat a szabadságjogokat követelték, amelyek ma az EU alapját jelentik – idézte fel a francia politikus, hozzátéve: a forradalom alulról, a szabadság iránti elkötelezettségből szerveződött.
A francia közvéleményt sokkolta a magyar hősök mártírhalála, és a francia értelmiség is szembefordult a hivatalos szovjet propagandával. Világszerte komoly mozgalom indult a magyar menekültek megsegítésére, Franciaország 1900 magyart fogadott be a forradalom után – jegyezte meg.
Harlem Désir megemlékezett Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporterről is, aki a forradalom idején, Budapesten halt hősi halált, majd hangsúlyozta: nem szabad elfelejteni azt sem, hogy 1989-ben a magyarok voltak az elsők, akik megkezdték a vasfüggöny lebontását.
Phil Casoar és Balázs Eszter elmondta, könyvük nem elsősorban a forradalomról, hanem egy fotóról szól, amelyet 1956. október 30-án készített Budapesten Russel Melcher amerikai fotográfus.
Russell Melcher beszámolója szerint 1956-ban szörnyű volt nézni, ahogy a magyar nép magányosan szállt szembe „a szörnyeteggel”. Amikor a fotográfus megérkezett Budapestre, egy fiatal párral találkozott az utcán, róluk készítette első budapesti képét.
Phil Casoar elmondta, végül sikerült azonosítaniuk a képen szereplő fiút, Berki Györgyöt is, aki két órával azt követően halt meg, hogy Russel Melcher lefényképezte.
A magyarul Molnár Zsófia fordításában megjelent kötetet először 2006-ban adták ki Franciaországban, ebben az évben Kékesi Attila pedig dokumentumfilmet is készített a történetből A forradalom arca – Egy pesti lány nyomában címmel.