Miért népszerűek még mindig a nyomtatott könyvek?

MEGJELENT: 2016. szeptember 26., hétfő | SZERZŐ: Rácz

A napokban érdekes infógrafikát közölt a FatBrain weboldal, amelynek szerkesztői arról faggatták a könyvszerető közönséget, miért vásárolnak még mindig hagyományos, nyomtatott könyveket, miközben már hosszú évek óta hozzáférhetőek az e-könyvek. A kérdezők számára érthetetlen volt ugyanis, hogy dacára a bővülő tartalmi kínálatnak, az elmúlt években drámai módon visszaesett az e-könyvek forgalma.
Nos, a válaszok a következők lettek:

 
Feeling: Sokan egyszerűen nem tudják nélkülözni azt az élményt, amit a hagyományos könyvek jelentenek. A gyűrődések, szamárfülek, maga a könyv fizikai tömege, a könyvjelző… Számukra mindezek nélkülözhetetlen részei az olvasásnak.
Lerning: Jó néhány olyan olvasó is akad, akik egyszerűen csak hagyományos könyvekből tudnak tanulni. Azt mondják például, hogy az e-könyvekben nem lehet szövegkiemelőt használni, arról nem is beszélve, hogy sokan nagyjából meg tudják jegyezni, hol található a kötetben egy-egy fontos részlet, míg az e-könyveknél, pusztán az átlapozott oldalak alapján igen nehezen tájékozódnak.
Sharing: Mások egyszerűen szeretik kölcsönadni könyveiket barátaiknak és szeretteiknek. Az e-könyveket nem lehet megosztani, így az élményben sem lesz társuk, az, akivel pedig szívesen beszélnék meg egy-egy könyv tanulságait.
Seeing: Vannak, akik egyszerűen elviselhetetlennek tartják az e-könyvek szürke, egyhangú műanyagdizájnját. Szeretik a színes borítókat, az elegáns, aranyozott lap-éleket, az izgalmas illusztrációkat, egyszóval rajonganak a hagyományos könyvek sokszor művészi kivitelezéséért.
Re-selling: Megint mások egyszerűen nem tartják kifizetődőnek az e-könyveket. Ők úgy vélik egy hagyományos könyvet akár el is lehet adni, el is lehet cserélni, míg ugye egy letöltött tartalmat nem lehet, de nem is szabad újraértékesíteni.
Collecting: Azután ott vannak a gyűjtők. Hát hogyan lehetne e-könyvben beszerezni és a polcra állítani régi fóliánsokat, első kiadásokat, dedikált köteteket, vagy akár csak egy elegáns sorozatot?
Giving: Sokan szeretnek könyvet adni ajándékba. Jogos felvetés, hogy, miképpen lehetne egy letöltött e-könyvet becsomagolni és átkötni egy szép szalaggal…
Shopping: Olyanok is akadnak, akik nem szeretnek egyedül, otthon vásárolni. Nekik nélkülözhetetlen élmény a bevásárlás során a könyvesboltok hangulata, esetleg az eladók segítsége, útmutatása, véleménye.
Smelling: Vannak, aki azért ragaszkornak a nyomtatott könyveknek, mert ezeknek utánozhatatlan illatuk van, az e-könyveknek meg nincs. Ilyen egyszerű.
Posing: És végül még sokaknak nem mindegy, mit gondolnak róluk az emberek. Egy szürke téglalapot bámulni a buszon, semmit nem jelent. Egy könyvet olvasni, azért mégiscsak más.


Megosztás

Egypercesek

Zsűriasztalon a pályaművek

Zsűriasztalon a pályaművek

Idén is meghirdetésre került a 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat

Elhagyják a barátai a friss Nobel-díjast?

A magyar származású költő tömören nyilatkozott

Extremadura, a meditatív, sivár pokol

Krasznahorkai László nemigen kedveli a legkisebb írásjelet, a pontot, ezért Az utolsó farkas című kisregényében csupán egyszer teszi ki

A százéves olimpiai bajnok titka

Keleti Ágnes a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese

Elhunyt Derek Mahon

„Az ír költészetre, irodalmi világra és a társadalom egészére gyakorolt hatása, valamint öröksége is hatalmas”