Mit tagadjuk, megtagadtuk

Klasszikus regényvázra építkezve írt izgalmas regény Per Petterson norvég író, a Megtagadom című könyvében. A kiindulópont két olyan barát találkozása, akiket tinédzserkorukban egy családi dráma elszakított egymástól, s felnőttként, két egymástól nagyban eltérő életformát élnek.

Tommy és Jim valaha együtt életek egy norvég kis faluban, ahol barátságuk megalapozódott.  Jimet mélyen vallásos édesanyja nevelte, míg Tommyt több testvérével együtt szadista apjuk. Tommy hosszú tűrés után végül úgy dönt, megbünteti az elvetemült szülőt, és egy éjszaka baseball ütővel eltöri a kegyetlen apa lábát. Emiatt Tommyt nevelőszülőkhöz adják, ahogy testvéreit is. És ebben az időpillanatban az olvasók úgy gondolhatják, hogy bizonyára Tommy lesz az, aki a harmincöt évvel későbbi baráti találkozásnál alul marad Jim megvalósított életpályájával szemben, de az író másként döntött. Mint a találkozásból kiderül, Tommy tehetős üzletember lett, aki márkás luxuskocsival jár, míg Jim nem tudta beváltani álmait és szegénységben, segélyen él. A regény mindvégig azzal a moralizáló kérdéssel foglalkozik, hogy gyerek- illetve tinédzserkorunk „bűnei”, a szárba szökkenés feltételei milyen módon befolyásolják a kifejlődni szándékozó egyéniséget és főként mennyire határozza meg a később felnőtt váló ember sorsának minőségét, fizikai és lelki értelemben. A kiadói fülszöveg szerint: „Per Petterson szikár, hajszálpontos prózája szilánkonként eleveníti fel a múltat, és az olvasó szinte sorról sorra jön rá, hogyan és miért alakult úgy a szereplők élete, ahogy, és mi történik a sorsdöntő találkozás után.”
A többszörös norvég irodalmi díjas Petterson majd minden regényében ugyanazzal a témával foglalkozik: az egyén lehetőségei, társadalomban elfoglalt helye, születési, fejlődési, származási és szerzett képességei, adottságai fényében-árnyékában. Érdekesség, hogy bár rendkívül elismert alkotó, néhány kötettel dicsekedhet csupán, a Megtagadom a kilencedik regénye.