Flexibilis könyvtár Chicagóban

Amerikában az elnökökről elnevezett könyvtáraknak komoly tekintélye van. Természetesen minden elnök nevéhez kötődik könyvtár, így nem meglépő, ha a Barack Hussein Obama Alapítvány által tavaly kiírta nyílt építészpályázat az USA 44. elnökének, a jelenleg is regnáló Obama elnök munkásságát végigkövető történeti-, politikai- és jogi gyűjtemény, könyvtár és múzeum, illetve közösségi oktatási központ létrehozására.

Az elnöki könyvtár és múzeum létesítésének jogáért olyan városok és intézmények keltek versenyre, melyek jelentős szerepet játszottak Obama életében és karrierjében. Hosszas lemorzsolódás után hamarosan két chicagói intézmény, a New York-i Columbia Egyetem és a honulului Hawaii Egyetem közül fog választani az alapítvány. A nyertes helyszínt márciusban az elnök neje, Michelle Obama fogja kihirdetni.
Mindez számunkra azért érdekes, mert az Építészfórum beszámolója szerint egy magyar építész, Palotai Dániel egyik chicagói projektben harmadik helyezést és külön díjat kapott pályamunkájával.
Palotai egy több kockából összeálló kubusban, Rubik-kockaszerűen összeállva olyan flexibilis teret tervezne a Chicago folyó partjára, amelyben a különböző funkciók egy-egy kockányi egységbe költözhetnek, az egységek pedig tetszőlegesen egymásba nyithatóak, vagy elzárhatóak egymástól.
Obama egyébként a chicagói jogi egyetemen tanított és politikai karrierje is a középnyugati metropoliszban kezdődött.