Nőcik a pácban

Ha modern és trendi író akarsz lenni, akkor írj nőkről. Ha még ennél is modernebb és trendibb akarsz lenni, akkor olyan szavak kíséretében írj nőkről, mint szingli, hisztéria, identitás, divat, tudatosság, társadalmi szerepvállalás, promiszkuitás vagy szexrabszolga. A siker garantált lesz. Ehhez képest R. Kelényi Angelika úgy ír a nőkről, hogy a fenti kifejezések kevésbé kerülnek könyvében középpontba, s mégis izgalmas, újszerű megközelítésben vall a mai negyvenesekről.

A Negyven felé pártában – nőcik a pácban című kötetnek két főszereplője van. Bori és Cica, jó barátnők. Ugyanakkor egyedülállók (tehát a szingli szó azért csak betüremkedett), és persze ők is megfelelő partnert keresik. A nagy keresés nagy analizálássá válik, hiszen a két intelligens nőci egész tudományt farag a tökéletes férfi keresése során felhalmozott „szakmai” tudás révén.  Azt persze nem nehéz kitalálni, hogy a két főhősnő nem rögtön a regény elején találja meg az álmok hercegét, de bizony végigpasizzák az egész könyvet, hogy minden formára és tartalomra való tekintettel végigvegyék a szóba jöhető egyedek mindegyikét.  A kiindulópont az, hogy a két kényszerszingli (ha van ilyen szó… márpedig van ha egyszer R. Kelényi Angelika leírta) búját-baját feledni Isztambulba utazik és azt már a Hungária együttes slágere óta tudjuk, hogy ez az Európa és Ázsia mezsgyéjén lévő város nemcsak titokzatos de egyben fantasztikus bulik helye is. Így lehet, hogy Bori és Cica felhőtlen jókedvvel mulatja át a török világvárosban való tartózkodását és vegyelemzi ki a nyugati és keleti férfitípusok legszebbjeit, legérdekesebbjeit.
R. Kelényi Angelika írótól nem áll távol a könnyed hangnemmel párosuló életbölcselet, korábbi, nagy sikert aratott műve, az Agyam eldobom – igazi némi Bridget Jones áthallással de mégis – az egyedülálló érettebb nők humortól, erotikától, kedves kalandoktól hemzsegő világát tárta fel az olvasóközönség előtt.
A kiadói ajánló egyik legizgalmasabb megjegyzése a könyv kapcsán, hogy a szerző „boldog házasságban él, karaktereit valós személyek ihlették, a történetek nagy része valóban megtörtént, még ha néha nehezen hihetőek is. Új regénye ismét megnevetteti az olvasókat, ami gyógyír minden bajra.”
Így mi is csak annyit teszünk ehhez, hogy a Nőcik a pácban-nal jó lesz vigyázni, mert ez kérem, orrvérzésig valóság!