Magyar szellemkatonák és börtönsziget

Megjelent Margittai Gábor és Major Anita Szamár-sziget szellemkatonái című kötete a közelmúltban, mely az első világháborús hős magyar katonáknak állít emléket.

Az első világháború után több ezer katona, köztük rengeteg magyar soha nem tért vissza abból a szardíniai hadifogolytáborból, melynek történetét kutatva írta meg a Szamár-sziget szellemkatonái című könyvet Margittai Gábor és felesége, Major Anita. Az északnyugat-szardíniai Asinara börtönsziget történetét feldolgozó könyvből kiderül, hogy Szardínián, illetve mellékszigetén, Asinarán az első világháború egyik leggyilkosabb haláltábora működött. A nyolcvanötezres fogolylétszámból mindösszesen hatezer hadifogoly térhetett haza a háború befejezése után. A szerzők kifejtik, hogy a legtöbb hősi halott Magyarországról származott.
Margittai Gábor és felesége a világon elsőként járta végig az úgynevezett „halálmars” útvonalát, Belgrádtól Koszovón és az albán hegy- és mocsárvidéken át a szardíniai börtönszigetig.
A könyv bemutatja a borzalmas lágereket, a kiszolgáltatottságot, a kegyetlenséget és a hősi halottak elfeledése mellett egyúttal egy kalandos történeten keresztül igyekszik megvilágítani az Osztrák-Magyar Monarchián belüli nemzetiségi kapcsolatokat.
A kötet több mint három éves kutatómunka eredménye és csak első része az Asinara-projektnek. Decemberben ugyanis Budapestről indul egy nemzetközi vándorkiállítás, amely a terveik szerint Magyarország és a Kárpát-medencei magyarlakta városok után a balkáni „halálmars" útvonalát is bejárva jut majd el Szardíniára. Major Anita rendezésében pedig egy ötven perces dokumentumfilm is készül.