Mit olvas, és mit olvasson a gyerek? címmel vitaestet szervez a KELLO

A hazai könyvszakma képviselői múlt évben rendezték meg először az Olvasás Éjszakáját. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) ahogyan 2013-ban, úgy idén is csatlakozott a programhoz.

Az Olvasás Éjszakája, az Országos Könyvtári Napokhoz is kapcsolódóan a Könyves Vasárnap előestéjén, október 18-án lesz. A tavalyi kezdeményezés sikeres volt, így az idén is számos könyvesbolt, könyvkiadó, és terjesztő tervez erre az estére programot. A KELLO, a programokhoz csatlakozva budapesti könyváruházában, a Kódex Könyváruházában (1054 Budapest, Honvéd utca 5.) rendez nyilvános beszélgetést „Mit olvas, és mit olvasson a gyerek?” címmel.
Mivel a tankönyvterjesztésben, illetve a kötelező- és ajánlott irodalmak terjesztésében is érintett a Könyvtárellátó, a beszélgetés során azt a gyakran felmerülő kérdést járják körül a meghívott előadók, vajon a mai fiatalok számára mit jelentenek a kötelező irodalmi szövegek. Vajon mennyire szükséges megújítani a kötelező és ajánlott irodalmak hagyományos listáját? Vannak-e olyan kötetek, amelyeknek elolvasását ma már nem érdemes elvárni a fiataloktól? Vannak-e olyan, újabb könyvek, amelyeket viszont fontos lenne megmutatni a tanulóknak?  
Az esemény jelentőségét az adja, hogy a megújuló, kísérleti irodalomtankönyvek egyik szerkesztője, Dr. Baranyai Katalin is részt vesz a vitaesten, aki az irodalom tankönyvek olvasáskultúrával kapcsolatos céljairól is beszél.
A vitaestre nem csupán szülőket, tanulókat, pedagógusokat, tehát az érintetteket várjuk szeretettel, hanem mindazokat, akiknek véleményük van a témával kapcsolatban, vagy éppen most szeretnék kialakítani álláspontjukat, s kíváncsiak a szakemberek gondolataira.

Helyszín: Kódex Könyváruház (1054 Budapest, Honvéd utca 5.)
Időpont: októbert 18. (szombat) 18.00 órától legfeljebb 22.00 óráig.
Téma: kötelező és ajánlott irodalmak – ifjúsági olvasáskultúra

Vitaindító előadást tart Pompor Zoltán, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet szakmai vezetője.
A kísérleti irodalomtankönyvek olvasáskultúrával kapcsolatos céljairól beszél Dr. Baranyai Katalin, a kísérleti irodalomtankönyvek egyik szerkesztője.
Az ifjúsági olvasáskultúráról szerzett tapasztalatait elmondja Bátki Anna Izolda, a Moly.hu szerkesztője.

A kötelező és ajánlott irodalmak, illetve általában az irodalmi szövegek hatásairól beszél: Utasiné Benes Beáta, biblioterapeuta, a Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja.