Misztikus bűnüldözés zarándokút közben

Szerelem, misztikum, vallásos romantika, spanyol miliő, rejtélyek, megint csak szerelem és krimi, krimi, krimi. Mindezt kínálja új regényében Susanna Lehner, Az El Camino hóhéra című történetben. A könnyed szórakozás mellett a kötet, nem mellesleg, sajátságos és hiteles leírása is az El Caminonak, hiszen, mint a kiadói ajánlóból kiderült, a szerző maga is átélte a nyolcszáz kilométeres zarándokutat.

Sussanna Lehner nem ismeretlen az olvasók előtt, immár negyedik regényével ejti ámulatba híveit a „crossover”, azaz műfajkeveredéssel megalkotott munkáival. Korábbi köteteiben – melyekben mesealakok, boszorkányok és francia arisztokraták voltak a főszereplők – nem volt ilyen merész, így Az El Camino hóhéra egy korszakot is jelenthet írói pályafutásában.
A történetben számos szál fonódik össze a híres spanyolországi zarándokúton, „a gyász és a magány fájdalmával küzdő amerikai ügyvédnő, Audrey Garcia, a férfiakban csalódott német Helga, a szintén amerikai, titokzatos Brad, a felelőtlen életet élő, angol James, a piás francia fogorvos, Jean-Pierre és az öregedéstől rettegő spanyol Carmen” sorsa. Az eleve misztikus út testet és lelket próbáló menetén feltűnik egy sorozatgyilkos, aki mindannyiukra halálos veszélyt jelent. A regény első felében a fent sorolt hősök az El Camino hatására a felszínes kapcsolatokból viszonylag gyorsan áttérnek a mélyebb nexusokba, rájönnek ugyanis, hogy csak így úszhatják meg a halálos megpróbáltatást. Út közben érkezik segítségükre Robert O’Connor magánnyomozó, akinek egy inkognitóban lévő megrendelője szerint minden áron meg kell védenie a zarándoklaton résztvevő szép Audreyt. Ahogy az út egyre nehezebbé válik a zarándokok is egyre elszántabbak, de a gyilkos is egyre fékeveszettebb, úgy a jó időben érkező detektív is mindinkább harcias.
A nagy kérdést természetesen nem árulhatjuk el: vajon sikerül-e O’Connor nyomozónak megmentenie Audreyt és a többi zarándokot?