Tankönyvpiac: biztonság és hatékonyság

Jövőre tovább csökken a tankönyvek ára, miután októbertől egy állami tankönyvkiadó lesz a jelenlegi három helyett – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Hegedüs István, a tankönyvellátásért felelős miniszteri biztos. Ebben az évben a kiadványok hatvannyolc százalékát az állam biztosította, jövőre az arány a nyolcvan százalékot is elérheti.

Másfélmilliárdos megtakarítás
A Tóth Katával folytatott beszélgetés során Hegedüs István felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évtizedben folyamatosan nőtt a tankönyvek ára, mindössze a drágulás mértékében volt kisebb-nagyobb eltérés. Az áremelés általában négy és huszonnégy százalék között mozgott. A tankönyvellátást újraszabályozó, tavaly elfogadott törvény azonban véget vetett az állandó emelkedésnek. Az állam által megvásárolt kiadók tankönyvárai tizenöt százalékkal csökkentek, a saját fejlesztésű kiadványok pedig hetven százalékkal olcsóbbak a tavalyiaknál. Ennek következtében a tankönyvekre költött pénz 1,5 milliárd forinttal lett kevesebb. Ebből egymilliárdot a központi büdzsé takarított meg, félmilliárd forint pedig a családoknál maradt. A miniszteri biztos szerint jövőre tovább csökken a tankönyvek ára, miután októbertől egy állami tankönyvkiadó lesz a jelenlegi három helyett. Mindezt a többi között az az augusztusi kormányrendelet teszi lehetővé, amely kimondja, hogy októbertől az OFI vállalja át a másik két állami kiadó által végzett tankönyvellátási feladatot.
Ugyanakkor a magánkiadókkal kapcsolatban a miniszteri biztos elmondta, hogy valóban több kiadó került nehéz helyzetbe, ám az állami kiadókon kívül tizenöt magánkiadó növelte 2014-es bevételét az előző évhez képest.

Csökkenő árak, ingyenes tankönyvek
A tankönyvek kiszállításával kapcsolatban a miniszteri biztos rámutatott: mivel a tavaly elfogadott törvény szerint a tankönyvellátás kiemelt állami feladat, ezért az egyik legfontosabb szempont a biztonság. Ez – szögezte le Hegedűs István – az idén megvalósult. „Túl vagyunk a tanévnyitón, a tavalyinál olajozottabban sikerült eljuttatni a kiadványokat az iskolákba.”
Ugyanakkor azt is elismerte, hogy tavaly valóban nem sikerült maradéktalanul elvégezni azokat a változtatásokat, amelyeket eltervezett a kormányzat, idén azonban minden tekintetben sokat javult a helyzet. Bár a közvéleményt leginkább az foglalkoztatta, hogy vajon időben és pontosan megérkeznek-e a tankönyvek az iskolákba, ennél sokkal fontosabb kérdésekről is szót ejtett a miniszteri biztos. Azon túl, hogy a tankönyvek kiszállítása ebben az évben gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlott, fontos az is, hogy a 2014/2015-ös tanévtől a gyerekek hatvan százaléka ingyen kapja a tankönyvet: az elsős és másodikos kisdiákok, a nagycsaládosok gyermekei és a szociálisan rászorulók is. Az állami kiadók a tanári példányokat is térítésmentesen bocsátja a pedagógusok rendelkezésére.  Jelentősen csökkent az átlagos tankönyvcsomagok ára, amely most tizenegyezer forint, de egyes évfolyamokon akár a tizenhatezer forintot is elérheti.
A miniszteri biztos kitért az állami tankönyvellátás egyik sarokkövére, a tartós tankönyv intézményének bevezetésére is, amellyel kapcsolatban megjegyezte: arra szeretnék sarkallni a pedagógusokat és a diákokat, hogy a legtöbb könyvet hosszú távon, legalább négy évig lehessen használni. Természetesen – tette hozzá –, ha az elsősök számára nincs kellő mennyiségű és megfelelő minőségű tankönyv az iskolákban, akkor újat lehet rendelni.

Kísérleti tankönyvek, a változás lehetőségével
A tankönyvek tartalmára vonatkozó minőségi kifogásokkal kapcsolatban a miniszteri biztos megjegyezte: az elmúlt két évtizedben szinte bárki adhatott ki tankönyvet. Az ilyen tankönyvekhez a szerzőn kívül nem kellett más, mint három szakértő, aki lektorálta a kiadványokat, amelyek ezt követően fel is kerültek a tankönyvjegyzékre.
A múlt héten kiosztott kiadványok egy része kísérleti példány, amelyet több száz diák, tanár, szülő, szakértő vizsgál, tanulmányoz. A kétéves tesztüzemmód után, a harmadik esztendőben megszűnik a kísérleti státus, és a könyv öt évig, a következő felülvizsgálatig tankönyvként a rendszerben marad.
A kísérleti tankönyvek szerzőivel, lektoraival kapcsolatban elmondta, hogy komoly szakértőknek tartja őket, akik évtizedek alatt hatalmas tapasztalatra tettek szert, és hatalmas – egy több száz fős gyakorló pedagógus- és tankönyvszerző-csoport által létrehozott – tudásanyagot, nagy hozzáértéssel sűrítették be a kísérleti program első tankönyveibe.  Az elmúlt hetek visszajelzései részben igazolták a várakozásokat. Sokan elismerően beszéltek a tankönyvprogram keretében megjelent produktumokról, bár természetesen – tette hozzá a miniszteri biztos – a kísérleti tankönyvek a változás lehetőségét és szükségességét is magukban hordozzák.
Végezetül Hegedüs István nyomatékosította: a tankönyvellátás átalakítása során a biztonság és hatékonyság volt a legfontosabb szempontja a kormányzatnak, s mindkét tekintetben jelentős előrelépés történt az idén.