Transzvesztiták a könyvtárban

Megdöbbentő kezdeményezés hódít az amerikai könyvtárakban. A Drag Queen Story Hour program pontosan az, aminek tűnik, egy drag queen mesét olvas gyerekeknek. Hogy mi a drag queen? Nos, itt válik ijesztővé a történet. A felolvasó valójában egy transzvesztita. A Wikipédia szerint olyan férfi, aki ruházatával hangsúlyozza női személyiségét. Általában túlhangsúlyozza. Korábban az ilyen emberek show-műsorokban léptek föl és többnyire híres színésznőket vagy énekesnőket utánoztak, karikíroztak a színpadon. Mára azonban mindenféle extravagáns megjelenésű transzvesztiták lettek a drag queen-ek. Ők olvasnak meséket az amerikai gyerekeknek… 

Kép forrása

Egy kisfiú különböző ruhákba bújik 
„Ahogy belépett, a felnőttek udvariasan megtapsolták, az óvodás korú gyermekek pedig a szőnyegre vándoroltak. Elfoglalták megszokott mesehallgató helyüket. Egy kisgyerek felsikoltott és édesanyja ölébe menekült. 
– A nevem a Harmonica Sunbeam – mutatkozott be a felolvasó, majd arra kérte a gyerekeket, énekeljenek. Így próbálta oldani a feszült hangulatot.” 

Később felolvasott egy történetet arról, hogy egy kisfiú különböző ruhákba bújik, nem mindig konfliktusmentesen. Végül beszélgetni kezdett a gyerekekkel az olvasottakról. 
Így, bár persze sokkal részletesebben számol be a New York Times arról, miképpen olvasott mesét Harmonica Sunbeam Hudson Park nyilvános könyvtárában. 

Kép forrása

„Ó, ezt nekem találták ki!”
A Drag Queen Story Hour mozgalmat Michelle Tea író találta ki néhány évvel ezelőtt. A kezdeményezés San Franciscoból indult 2015 decemberében, és tavaly nyáron Brooklynba érkezett a közösségi média figyelmének köszönhetően.
„Láttam egy Facebook bejegyzést a témáról” – mesélte Rachel Aimee, a New York-i Drag Queen Story Hour koordinátora. „És amint megláttam, azt mondtam: Ó, ezt nekem találták ki.” 
A Brooklyn-i Greenlight könyvesboltban tartotta az első felolvasást tavaly augusztusban. Ott futott össze Kat Savage gyermekkönyvtárossal, aki a Park Slope Könyvtárba hívta meg a transzvesztitát. A későbbi könyvtári események több száz érdeklődőt és a médiát is vonzották. Ez viszont felkeltette a figyelmét a Hudson Park gyermekkönyvtárosának, Stevie Feliciano-nak…
Hamarosan megjelent Drag Queen Story Hour Harlemben és Inwoodban, Manhattanben és Bronxban is.

Kép forrása

Gender-csúsztatás

A történethez persze ideológia is tartozik. Nem elég, hogy Amerikában sokaknak természetesnek tűnik, ha nyilvánvaló elmeháborodottak a maguk mentális zavarairól úgy mesélnek a gyerekeknek, mintha az a hétköznapi normalitás része volna, de természetesen mindezt ők is, befogadóik, meghívóik is naiv önfelmentéssel igazolják. „A gyerekek szeretik az öltözködést és fantáziájuk kiteljesedhet abban, amit viselnek” – hozza a kötelező bájosságot a New York Timesnak nyilatkozó Ms. Aimee. „Úgy látják, hogy a drag queens-ek olyan emberek, akik ugyanazt csinálják, mint a gyerekek: kreatív öltözködéssel szórakoztatják magukat.” Aztán hozzáteszi az aljas gender-csúsztatást: „A gyerekek sokkal folyékonyabbnak ismerik a nemet, mint a legtöbb felnőtt...”