Jön az új Sisi-sztori, immár magyar író tollából

Bán Mór Kastély ajándékba című új történelmi regénye egy nagyobb regényfolyam első, nyitórésze, melyben a magyar olvasók által is rendkívül tisztelt és szeretett emlékű Sisi királyné és az ő gödöllői kastélya áll a központban. A többek által már most sikervárományosnak titulált Kastély-széria egy újabb rajongótábor verbuválására hivatott. Könyvjelzőket, okulárékat bekészíteni!

Kép forrása

Nemcsak a filmsorozatok, de a regénysorozatok reneszánszát is éljük. A hűséges és az adott történetfolyamra „rászokott” olvasókat nehéz lehozni a szerről, vagyis arról, hogy falják az újabb és újabb regényfolytatásokat. Mindezzel persze nem, hogy baj nincs, de egyenesen szívderítő. Bán Mór író közönsége, rajongói, akik gyorsan megkedvelték a történelmi históriák szerzőjének műveit, máris fennhetik könyvjelzőiket, indul az új sorozat, jelesül a Kastély, mely ezúttal nem egy kafkai adaptáció vagy parafrázis, hanem a Gödöllői Királyi Kastély majd száz évet felölelő története. A Hitel Kiadó által gondozott kötetről így írnak: „Egy forró augusztusi napon Andrássy gróf és Sisi – az elmaradhatatlan felolvasónő, Ferenczy Ida kíséretében - kilátogatnak a gödöllői kastélyba, melynek lovardájában épp hadikórház működik. A kastély – romló állapotában is megnyeri Sisi tetszését. A császárné még nem sejti, hogy ünnepélyes megkoronázásuk után, Andrássy közbenjárására nászajándékként megkapják azt a magyar országgyűléstől. Sisi legboldogabb korszaka így veszi kezdetét. Gödöllőn végre szabad lehet, szeretett magyarjai közelében, távol a bécsi udvar intrikáitól. És közel Andrássy grófhoz…” 

Bán Mór jól érzett rá a Magyarországon mai napig dívó Sisi-kultusz vonzására, melynek egyik különleges példája volt tavaly augusztusban az az esztergomi ünnepség, ahol Habsburg György a királynét ábrázoló szobornál mondott, magyar huszárok karéjában méltató beszédet Sisiről. Mint a kiadói promócióból kiderül a Kastély című regénysorozat és annak első része egy többszörös összefogás, együttműködés pártolását élvezi. Jelesül a Hitel Kiadó és a Gödöllői Királyi Kastély kooperációját, mely jelentős lendületet adott a szerzőnek, aki egy különös megközelítéssel vágott neki az új széria felépítéséhez: története főhősei a kastély személyzete és persze a létesítmény urai, tulajdonosai, valahol a Csengetett Mylord? és Downton Abbey nyomdokain megírva. A már idézett ajánlóban így írnak erről: „A szolgák száz éven keresztül ugyanazok – az apák átadják helyeiket fiaiknak, az anyák lányaiknak – a szobalányok, inasok, kertészek, uradalmi intézők mindig maradnak, míg a kastély urai – a történelem viharaiban – folyton változnak. Királyok, hercegek, grófok, idegen megszállók, tábornokok, kommunisták és nácik – a kastély száz esztendeje megtestesíti a magyar történelem minden fordulatát.”