Fél évszázad madarakkal

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – a hazai ornitológia és madárvédelem legnagyobb hatású társadalmi szervezete – január 6-án ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Az egyesület a félszázados jubileum alkalmából gazdagon illusztrált, impozáns kötettel jelentkezett, melyből az archívumokból származó fotók mellett 115 fotós közreműködésével készült 308 kép, továbbá nagyszámú térkép, grafikon és ábra segítségével követhetjük nyomon az első 50 év tevékenységét.

Kép forrása

A Birdlife International hazai szervezete, melyet anno ornitológusok és környezetvédelmi szakemberek maroknyi csoportja hozott létre, mára 9 szakosztállyal, 30 helyi csoporttal és egyre bővülő önkéntes-táborral működő országos hálózattá alakult- Európa-szerte elismert eredményekkel.

Félévszázados áldozatos munkájuknak köszönhetően, napjainkra sikerült megakadályozni számos kipusztuló félben lévő madárfaj (úgymint a kerecsensólyom, a rétisas, a parlagi sas, vagy a kék vércse) populációcsökkenését, de kiemelkedő eredmények születtek a kétéltűek és hüllők, valamint egyes emlősfajok védelme, illetve a különböző élőhelyek megmentésének területén is.

Az egyesület a kutatási – és védelmi programok kidolgozása, illetve azok gyakorlati megvalósítása mellett éppoly fontosnak tartja a szemléletformálást.

A természetszeretet és az ökoszemlélet magvait igyekszik elültetni már a legkisebbekben is Madarász ovi, valamint a kicsit nagyobbakban, Madarász suli elnevezésű programjaival, illetve nyári táboraival.

De hasonló célt szolgálnak a különböző korosztályokat megszólító ismeretterjesztő kiadványaik is: (egyebek mellett a népszerű – 1989 óta megjelentetett, mostanra közel félszáz kötettel büszkélkedhető MME, - valamint a Legkedvesebb madaraink című könyvsorozat), csakúgy, mint a tudományos és ismeretterjesztő folyóiratok tárháza, továbbá az MME Akadémia – számos témában indított e-learning kurzusa.

Az MME 50 évét bemutató könyv az MME boltjában vásárolható meg.