Megnyílt a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár

Könyvtárba járni nem feltétlen munka, szórakozás vagy egyszerű időtöltés. Vannak, akik a könyvtárkultúrát olyan magas eszmei szintekre emelik, hogy úgy gondolják, be sem teszik a lábukat, ha az intarziás szekrényajtó nem kilencvenhatféle fából készült. Szerencsére ilyen problémák Zircen nem állhatják útjukat, hiszen az egyik szekrényajtó, amely talán a legkülönlegesebb darab, valóban kilencvenhat különböző fa összeillesztésével készült.

Kép forrása

„Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648-körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb is újra látható június 20-ától, szombattól Zircen, az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárában. Június 23-ától pedig olvasóinkat, kutatóinkat is várjuk. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a muemlekkonyvtar@oszk.hu e-mail-címen.” 
„A könyvtár hetven ősnyomtatványt (a XV. században nyomtatott kötetet) és csaknem négyszáz antikvát (a XVI. században kiadott művet) tudhat magáénak, amelyek közül több csak Zircen található meg Magyarországon. Igazi kuriózum például David Dietrich Flora universalis című műve. A negyvenhét kötetes növényhatározó a 19. században ismert növényvilágot mutatja be gyönyörű, kézzel színezett acélmetszeteken.”
-ecseteli a Librarius.
A bibliotéka 2020. június 20-ától szeptember 30-áig, keddtől vasárnapig várja a látogatókat kilenc és tizenhét óra között. A könyvtár csak idegenvezetéssel tekinthető meg az alábbi időpontokban: 9.15, 10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15.
Belépőjegyek a Ciszterci Látogatóközpontban vásárolhatók. A biztos bejutás érdekében azt javasolják látogatóiknak, hogy előre jelentkezzenek be a turizmus@ocist.hu e-mail-címen vagy a +36-88/593-675-ös telefonszámon.
A kutatókat 2020. június 23-ától várja a könyvtár keddtől péntekig kilenc és tizenhat óra között. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a következő elérhetőségek valamelyikén: muemlekkonyvtar@oszk.hu, +36 88 593 800.