Bűn-e a giccs élvezete?

MEGJELENT: 2021. január 6., szerda | SZERZŐ: Oxi

A giccs az instant művészeti élmény, állapíthatjuk meg magunkban, félig bölcsen, éreztetve ezzel - szintén csupán magunknak - hogy mi aztán nem vagyunk olyan alpári emberek, akik szeretik a giccset. A gond csupán az, hogy ezzel mintha elkéstünk volna, hiszen a giccs oly régi társunk a mindenféle művészeti ágakban, hogy már észre sem vesszük. De mi is a giccs valójában? És bűn-e az élvezete? Tomás Kulka Giccs és művészet című új kötete szinte mindent elmond erről a műfajról.

Kép forrása

Ha belelapozunk az internetes lexikonba, akkor ezt olvashatjuk egyebek mellett a giccsről: „A giccs egyszerű érzelmi, gondolati sablonokat, kliséket közvetítő termék, a konzumkultúra része, a közhelyesség, sztereotípiák halmozása, túlzások, szinesztézia (hatás többféle érzékre), az elvárásoknak való megfelelés eszközeivel hat. Jellemző rá az eredetiség és különösség hiánya.” Tomás Kulka, egyetemi tanár, író, újságíró Giccs és művészet című könyve nem csak a meghatározás nyomán elemzi ennek a különös műfajnak tulajdonságait, hanem olyan területekre is bepillantást enged, ahol talán nem is sejtenénk a giccset. A képzőművészet mondjuk adott e témában, de sokan nem is gondolnák – bár már tapasztalták – hogy az építészet, a zene, sőt az irodalom szféráiba is bejutott a giccs. (Saját vélemény, hogy ugyancsak megtalálható a színházi- illetve filmes világban is.) Különösen érdekes megközelítés Kulka könyvében, hogy a lényegre tapint rá, amikor a giccset mint az álművészet, művészet megtévesztő célzatú műfajaként írja le. Okfejtése ezen vonalán haladva értelmezi a giccs kultúrtörténeti és társadalmi sikerét. 
A kötet természetesen nem magas tudományos mű, viszont cserébe érhető, egyszerű, olvasmányos módon juttatja el az érdeklődőt a giccs esztétikai, művészeti, kritikai értékelésére. 
A szerző 1948-ban született Csehországban, ahol a Károly Egyetemen tanult. Később Izraelbe ment dolgozni, illetve a londoni közgazdasági egyetemen is okult. Feleségével Izraelbe költöztek, ahol filozófiából diplomázott le. Egyetemi tanári munkáját Tel-Avivban végzi, ahol esztétikát tanít, zsurnalisztaként a Szabad Európa Rádiónál és a Respekt magazinban publikál.
Megosztás