Megnyílt a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár

MEGJELENT: 2020. július 30., csütörtök | SZERZŐ: Marcello

Könyvtárba járni nem feltétlen munka, szórakozás vagy egyszerű időtöltés. Vannak, akik a könyvtárkultúrát olyan magas eszmei szintekre emelik, hogy úgy gondolják, be sem teszik a lábukat, ha az intarziás szekrényajtó nem kilencvenhatféle fából készült. Szerencsére ilyen problémák Zircen nem állhatják útjukat, hiszen az egyik szekrényajtó, amely talán a legkülönlegesebb darab, valóban kilencvenhat különböző fa összeillesztésével készült.

Kép forrása

„Magyarország legrégebbi glóbuszpárja, egy 1648-körüli földgömb, valamint egy 1630 környékén készült éggömb is újra látható június 20-ától, szombattól Zircen, az Országos Széchényi Könyvtár Ciszterci Műemlékkönyvtárában. Június 23-ától pedig olvasóinkat, kutatóinkat is várjuk. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a muemlekkonyvtar@oszk.hu e-mail-címen.” 
„A könyvtár hetven ősnyomtatványt (a XV. században nyomtatott kötetet) és csaknem négyszáz antikvát (a XVI. században kiadott művet) tudhat magáénak, amelyek közül több csak Zircen található meg Magyarországon. Igazi kuriózum például David Dietrich Flora universalis című műve. A negyvenhét kötetes növényhatározó a 19. században ismert növényvilágot mutatja be gyönyörű, kézzel színezett acélmetszeteken.”
-ecseteli a Librarius.
A bibliotéka 2020. június 20-ától szeptember 30-áig, keddtől vasárnapig várja a látogatókat kilenc és tizenhét óra között. A könyvtár csak idegenvezetéssel tekinthető meg az alábbi időpontokban: 9.15, 10.15, 11.15, 12.15, 13.15, 14.15, 15.15, 16.15.
Belépőjegyek a Ciszterci Látogatóközpontban vásárolhatók. A biztos bejutás érdekében azt javasolják látogatóiknak, hogy előre jelentkezzenek be a turizmus@ocist.hu e-mail-címen vagy a +36-88/593-675-ös telefonszámon.
A kutatókat 2020. június 23-ától várja a könyvtár keddtől péntekig kilenc és tizenhat óra között. A könyvtár használatához előzetes bejelentkezés szükséges a következő elérhetőségek valamelyikén: muemlekkonyvtar@oszk.hu, +36 88 593 800.
Megosztás

Egypercesek

Zsűriasztalon a pályaművek

Zsűriasztalon a pályaművek

Idén is meghirdetésre került a 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat

Elhagyják a barátai a friss Nobel-díjast?

A magyar származású költő tömören nyilatkozott

Extremadura, a meditatív, sivár pokol

Krasznahorkai László nemigen kedveli a legkisebb írásjelet, a pontot, ezért Az utolsó farkas című kisregényében csupán egyszer teszi ki

A százéves olimpiai bajnok titka

Keleti Ágnes a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese

Elhunyt Derek Mahon

„Az ír költészetre, irodalmi világra és a társadalom egészére gyakorolt hatása, valamint öröksége is hatalmas”