Anyai gondoskodás a meddőkről

MEGJELENT: 2015. augusztus 18. | SZERZŐ: Oxi

Minden bizonnyal az elmúlt évek egyik legerősebb magyar regényét írta meg Kiss Noémi. A Sovány angyalok egy könyörtelen önelemzés, egy emberi tragédiasorozat belső felgöngyölítésének története, a Kádári szocializmusból induló, majd a rendszerváltást túlélő és az azt követő években tönkremenő magyar házaspár megrázó története ez. S bár sokak számára lesz ismerős sok részlet, mégis érdemes elolvasni, hiszen, valljuk be, mi olvasók is ritkán merünk ilyen mélységgel a tükörbe nézni.

Lívia egy átlagos nő, aki negyvenes éveire csődbe jutott. Sajnos a mai magyar néplélek már csak ilyen – végzetként éli és értékeli életteljesítményét. Lívia így egyfajta ikon is lett, egy korlenyomatos matrica, akiben sok minden összegződik a mai átlag-magyarból. Lívia a 70-es évek elején született, a bővérű kádári gulyáskommunizmus, avagy fridzsiderszocializmus immár közhelyszerű megítéléssel kimondott jóléti semmittevésében. Lívia álmai nem mutattak túl a kor „merjünk kicsit álmodni” szintjén és belehabarodott a szépreményű atlétába. Mi is kellhet még a boldogsághoz? Hát igen, akkoriban az élet így festett: szerelem, házasság, gyereknevelés, nyögdíj, unokák, halál. Mi kell még? A történelem azonban szétmarta ezt az álmot is, mire Lívia és párja összejöttek, „kitört” a rendszerváltás és új perspektívák, új álmok férkőztek a régiek helyébe. Közben kiderült, hogy Líviáéknak nem lehet gyereke, a házasság apró szilánkokra hullik, a magánélet migrénje, az ellehetetlenülés neutronbombája és a nihilbe kifutó, szemmel már alig látható pályaívek szétporladása, a felőrlődés gépezete újabb durva fogaskerekekkel darálta hősünket. A történet persze – a klasszikus írói fogásnak köszönhetően – nem itt, hanem egy kórházi ágyon fekve kezdődik, ahogy a megbetegedett és elkeseredett, elgyötört testben megszólal a lélek, az elme: hogy jutottam idáig?
A Sovány angyalok kétségkívül egy összetett regény, egyszerre pszichoanalitikus, egyszerre kellően nőiesen érzelmes és vigasztalhatatlanul vágyakozós, egyszerre anyásan (meddőkről és anyákról egyaránt) gondoskodó, egyszerre segíteni akaró és egyszerre irodalmi nyitányhangokkal teli. A szerző, Kiss Noémi több ilyen témájú regényével hívta már föl magára és a nők helyzetére a figyelmet, sőt Bezzeganya című blogjára is rendszeresen tölt fel hasonló felütésű írásokat, a terhességgel, az anyasággal, a szüléssel,a csecsemőkkel, a bölcsisekkel, az ovisokkal, az iskolásokkal, illetve ezek számos változatával kapcsolatban oszt meg időről-időre jegyzeteket, gondolatokat közönségével.


Megosztás

Egypercesek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

Oliver és Vlagyimir beszélgetnek

A nagypolitika egy olyan mélyvíz, melybe nem úszógumival, hanem tengeralattjáróval kell bemártózni

Egy könyvtáros csak könyvet lophat

Egy könyvtári dolgozó két éven keresztül könyveket és folyóiratokat lopott, majd eladta azokat

Magyarnak lenni büszkeség

Hangoskönyv a magyar történelemről

Amikor a sci-fi mester politika thrillert ír

A nyomozás során gyorsan rájönnek, hogy rendkívül nagy a tét

Picasso- Pápán

Művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak

Feliratkozás a hírlevélre

Email