Az állat – In memoriam Jean-Paul Belmondo

MEGJELENT: 2021. szeptember 23., csütörtök | SZERZŐ: Oxi

Szomorúan, de a visszaemlékezés mentén mégis újra és újra lelkesülve idéztük fel a szeptember 6-án elhunyt Jean-Paul Belmondo pályafutását. Géczy Dávid filmrendező és Pöltl Oxi Zoltán Az állat című mozi kapcsán beszél Belmondo megannyi filmjéről, művészete zsenialitásáról, filmművészettörténeti jelentőségéről.

Kép forrása

Youtube
LEJÁTSZÁS


Könyv-Kult Bibliopod
LEJÁTSZÁS


A 2020 Filmodüsszeia ezúttal egy tényleg sajátságos adássá vált, ahol kiderült, hogy a két állandó műsorvezető Belmondo filmjein nőtt fel és úgy is maradt, mindvégig Belmondo-rajongóként tért vissza a színészlegenda egy-egy fantasztikus produkciójához. 
Az állat című film egy 1977-es akció-vígjáték, ahol Belmondo a csodaszép Raquel Welch-csel kaszkadőrpárost alakít, ráadásul egy se-veled-se-nélküled zűrös, zivataros változatnak megfelelőt. A páratlanul látványos akciójelenetek tipikusan „belmondósak”, ahol az eredeti felállás szerint a veszélyes jelenetekben is helytálló Belmondo egy olyan kaszkadőrt formáz meg, aki a nyámnyila színészek helyett beugrik, ha kell. Ráadásul az egyik ilyen nyápic színészt is ő maga alakítja, a számos humor forrását jelentő meleg Bruno Ferrarit, aki egy alkalommal ágyba csalja a maszkulin heteró Mike-ot, a kaszkadőrt.

Megosztás

Egypercesek

Rajzpályázat Jankovics Marcell emlékére

Rajzpályázat Jankovics Marcell emlékére

A rajzpályázatra általános és középiskolások munkáit várják

A náci tömeggyilkos fekete unokája

Jennifer Teege megpróbál elszámolni könyvében az elszámolhatatlannal

Megkoszorúzták Gérecz Attila emléktábláját

Az 1956-os forradalom a nemzetet, a magyarságot összekovácsoló sorsközösség

Eddig ismeretlen fotók kerültek elő a forradalomról

A képeket Szczecinben mutatták be, ahol Az 1956-os forradalom emlékét 2016 óta a Csepelen felállított Pesti srác szobrának ikerpárja idézi fel

A forradalom vizuális kultúrája

A plakátokat sokáig tilos volt közszemlére tenni, bemutatni, így azoknak rendszerváltás utáni életét is jelenti egyben ez a gyűjteményes dolgozat