Booker-díjat ér a fekete vér

MEGJELENT: 2021. június 7., hétfő | SZERZŐ: László T. András

David Diop lett az első francia író, aki elnyerte a Nemzetközi Booker-díjat. Az 50 ezer fontos (20 millió forintos) díjat Diop és a könyv fordítója - Anna Moschovakis amerikai író és költő - között osztják meg.

Kép forrása

Diop második regényét, az At Night All Blood Is Black (Éjszaka minden vér fekete) című könyvet szenegáli dédapja első világháborús, soha el nem mesélt élményei ihlették. Az idei győztes, az 55 éves francia-szenegáli író és irodalomprofesszor regénye (melynek eredeti címe Frere d'âme) egy fiatalember őrületbe süllyedését mutatja be, és azoknak a szenegáliaknak a történetét meséli el, akik az első világháború alatt Franciaországért harcoltak. Mint Diop felidézte: dédapja soha nem mesélt a háborúban átélt élményeiről, ezért is izgatta annyira, hogy mi történt vele. 
Diop regénye korábban már számos más irodalmi díjat elnyert, köztük a rangos francia Prix Goncourt des Lycéens díjat. Az 50 ezer fontos (20 millió forintos) Nemzetközi Booker-díjat Diop és a könyv fordítója - Anna Moschovakis amerikai író és költő - között osztják meg. A győztes könyv öt másik jelölt mű közül került ki, esélyes volt többek között Éric Vuillard könyve, a The War of the Poor (A szegények háborúja) és Mariana Enríquez műve, a The Dangers of Smoking in Bed (Az ágyban dohányzás veszélyei) is.
A Nemzetközi Booker-díjat minden évben egy angolra fordított és az Egyesült Királyságban vagy Írországban kiadott könyvnek ítélik oda.
Megosztás

Egypercesek

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante Alighieri Szegedre látogat

Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás a szegedi Somogyi könyvtárban

Színinövendékekkel állítják színpadra A Pál utcai fiúkat

A Molnár Ferenc klasszikusa alapján alkotott zenés játékot a zalaegerszegi Kvártélyház mutatja be

Halálos széria

A 2020 Filmodüsszeia állandó műsorvezetői ezúttal - Richard Donner rendező előtt tisztelegve - a Halálos fegyver szériát vesézték ki

Harry herceg a nagyit sem kíméli

A királyi család szakértői szerint Harry önéletrajzi könyve csak a „jéghegy csúcsa lesz” a hónapok óta tartó botrányhadjáratban

Utnapistim Irakba vándorol

Visszakerülhet eredeti tulajdonosához a washingtoni Bibliamúzeumtól elkobzott Gilgames-tábla