Újra látogatható az Országos Széchényi Könyvtár!

MEGJELENT: 2021. május 3., hétfő | SZERZŐ: RG

2021. május 4-től (keddtől) a koronavírus-fertőzés miatt bevezetett egészségvédelmi előírások mellett újra fogadja védettségi igazolvánnyal rendelkező látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) és a Könyvtártudományi Szakkönyvtár (KSZK). A nemzeti bibliotéka törzsgyűjteményi olvasóterme és a KSZK keddtől péntekig 10 és 17 óra között tart nyitva. A különgyűjtemények, valamint könyves- és ajándékbolt nyitása a fokozatosság jegyében később várható.

Kép forrása

A járványügyi szabályok értelmében és a távolságtartási szabályok megtartása érdekében a OSZK 50 főben korlátozza az egyszerre fogadott olvasók számát, ami a beléptetőponton kerül majd ellenőrzésre. Megérkezéskor kötelező a kihelyezett érintésmentes kézfertőtlenítő használata, valamint a részvétel a ruhatárnál végzett testhőmérséklet-mérésen – tudatta közleményében a könyvtár. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosító igazolvány (vagy más személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolvány) együttes bemutatásával történik a ruhatárnál. Az épület teljes területén kötelező az emberek közötti legalább 1,5 méteres védőtávolság tartása és ajánlott az arcot (a szájat és az orrot egyaránt) eltakaró maszk vagy pajzs viselése. A havi, féléves vagy éves olvasójeggyel rendelkező olvasók részére biztosított nejlontáskákat távozáskor nem kell leadni, elhasználódás esetén a könyvtár biztosítja a cserét. A napijegyes olvasók esetében a nejlontáska csak fertőtlenítés után adható ki újra.
A visszaadott raktári és szabadpolcról levett dokumentumok 72 órás karanténba kerülnek; olvasóink egészsége érdekében ez idő alatt nem adjuk ki azokat másnak.
A szigorú szabályok pozitív oldalán üdvözölhetjük az egyéni olvasói helyek kialakítását, emellett a katalógustérben kihelyezett fotelekkel a korábbinál kényelmesebben olvashatunk és a társaloghatunk. 
Ugyancsak a látogatók védelme érdekében azonban átmenetileg szünetel az olvasói professzionális munkaállomások (OPM) és minden egyéb asztali számítógép hozzáférés, de saját eszköz használatára lehetőség van. A könyvtár nyilvános területein ingyenes wifiszolgáltatás érhető el, de a saját mobil informatikai eszközzel nem rendelkező olvasók számára a központi tájékoztatóban, illetve az általános olvasóterem és a KSZK tájékoztatópultjánál a könyvtár munkatársai készséggel kikeresik a kért raktári jelzetet.
A mikrofilm-olvasóteremben korlátozott számban állnak rendelkezésre a munkaállomások, amelyeket használat után fertőtlenítenek, ellenben a fizikai érintkezés minimalizálása érdekében a mikrofilmmásolat-készítési, gyorsmásoló és önkiszolgáló reprográfiai szolgáltatások átmenetileg szünetelnek.
A biztonságos működéshez az épület területén - különösen a mosdókban - rendszeresítették a fertőtlenítő takarítást, és a könyvtár munkatársai is szigorúan betartják a járványügyi előírásokat. 
Az újranyitás pontos részleteiről az OSZK honlapján tájékozódhatnak.
Megosztás

Egypercesek

Csúcson a hazai könyvkiadás

Csúcson a hazai könyvkiadás

A KSH adatai szerint még soha nem jelent meg annyi könyv, mint tavaly

Törőcsik Marira és Jankovics Marcellre emlékeznek

A Magyar Mozgókép Fesztiválon a vetítések mellett életműdíjakat is átadnak

Átadták az idei Mészöly Miklós-díjat

„Magisztrális monográfia a mészölyi-életműről”

Irodalom Éjszakája három estén át

Az esemény jövő hét szerdán veszi kezdetét

655 könyv egy kötetben

A Magyar Művészeti Akadémia jóvoltából megjelent a Magyar irodalmi művek 1956-2016 című kötet