Budapest is pályázik a Világ könyvfővárosa címre

MEGJELENT: 2021. április 14., szerda | SZERZŐ: RG

Április 15-én adja be pályázatát Budapest a Világ könyvfővárosa címre, melyet 2023-ban is az UNESCO szervez.

Kép forrása
 
Ha az UNESCO támogatja a magyar pályázatot, a magyar főváros 2023-ban – Pest és Buda egyesítésének 150. évfordulóján – otthont adhat az egész éves programsorozatnak. Budapest a Világ könyvfővárosa 2023-as cím elnyerése esetén a könyv- és olvasásfókuszú kulturális eseményeit, akcióit három gondolatkör, három üzenet köré csoportosítja: a könyves év üzenetei a cselekvés, a szabadság és a közösség dimenzióiban fogalmazódnak meg.
„Hiszünk abban, hogy a könyveken, az olvasáson, a közös kulturális élményeken keresztül tudunk hangsúlyosan beszélni a gondolat, a tudás szabadságának lényegéről, hangsúlyosan teret adhatunk a környezetvédelemmel, a klímaváltozással kapcsolatos témáknak, illetve foglalkozhatunk, rámutathatunk arra, mi a közös bennünk, mi az, ami összeköt minket, embereket, a közös értékeinkre. Ez egy olyan év lesz, ami a szolidaritás, az együttműködés és az empátia iránti igény hangsúlyozásáról szól majd” – mondta el Karácsony Gergely főpolgármester.
A pályázatot szakmai grémium készítette elő, az egyeztetések már 2020-ban elkezdődtek. Fodor Péter főigazgató, a pályázatot készítő szakmai bizottság vezetője szerint „a program előkészítése és kidolgozása során példaértékű összefogás valósult meg.”
A budapesti pályázat középpontjában az olvasásnépszerűsítés, az alkotó és olvasó közötti hagyományos és virtuális kapcsolat elősegítése áll, ugyanakkor a többi művészeti terület jelenlétével is meg kívánja szólítani a közönséget, a közösségeket. A 2023. évre szóló pályázatot, amely tartalmazza az éves cselekvési program bemutatását, a közreműködők és partnerek listáját, 2021. április 15-én nyújtja be a főváros, a cím odaítéléséről az UNESCO várhatóan 2021 nyarán dönt.
Megosztás

Egypercesek

A holt-tengeri-tekercsek rejtélye

A holt-tengeri-tekercsek rejtélye

Mesterséges intelligencia segített megfejteni, hogy ki, vagy kik lehettek a szerzői

Csemegi Károlyra emlékeztek

195 éve született az első büntetőkódex megalkotója, a jogállam kiemelkedő építésze

Opera kamion és Quimby a Művészetek Völgyében

Újdonságok és átalakítások várhatóak a tavaly elmaradt 30. jubileum idei pótlására

Újra látogatható az Országos Széchényi Könyvtár!

Szigorú járványügyi intézkedésekkel, de újraindítja személyesen igénybe vehető szolgáltatásait a könyvtár

Margó újra házhoz megy

A rangos elismerésre június 30-ig lehet nevezni