Digitális könyvespolc

Mostani könyves panorámánkban három különleges hírről számolunk be. Elsőként egy igazán üdítő adatot állítunk középpontba, mégpedig a 2021-es magyar könyveladási számot, mely zavarbaejtően nagy szám. Másodjára egy multifunkcionális könyvespolcról adunk hírt, mely bútordarab a könyvtároláson túl különféle digitális szolgáltatásokat is nyújt. Végezetül egy készülő, hollywoodi botránykönyv előzményeiről és esetleges következményeiről számolunk be a Johnny Depp-rajongóknak.

Kép forrása

Tavaly 30 millió könyv fogyott Magyarországon

Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója, és Szalai Zoltán a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója voltak nemrég a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor vendégei, melynek során többek között az is elhangzott, hogy 2021-ben közel 30 millió könyvet vásároltak a magyarok belföldön. A kiugróan magas szám nagyon hír több szempontból is. Az adásról a hirado.hu oldalán olvashatunk összefoglalót, melyben kifejtették, hogy egyrészt a koronavírus-járvány miatt úgy tűnik, hazánk olvasóit továbbra is fogva tartja ez a legtartalmasabb időtöltés, illetve a mára kiszélesedett válság, mely a papírárakat is érintette egy olyan számadat hátteréből áll előttünk, mely mégis reményt ad a folytatásra. A könyvfogyasztási, könyveladási, könyvheti témákat is érintő adásban Juhász Anna elmondta, hogy „megfigyelhető külföldön és Magyarországon is, hogy az emberek eljárnak irodalmi rendezvényekre, van idejük arra, hogy gondolkodjanak a könyvekről, és nyitottak új tartalmak felé is, legyen akár az egy életrajzi kötet, vagy akár egy krimi.” Szalai Zoltán hozzátette: „Az látszik, hogy a könyvnek van egyfajta kultusza Magyarországon, látható, hogy az emberek szeretnek könyvet vásárolni, szeretnek könyvet ajándékozni, és szeretnek könyvet olvasni, illetve látható azért egy olyan trend is, hogy a könyv alapvetően egy dísztárgy is lett, egy szép könyvet az emberek szívesen kitesznek a polcra, és igen, lehet, hogy nem olvassa el a család minden tagja.”

Kép forrása

Van ilyen, hogy okos könyvespolc? Van hát!

„Mindenki kedvenc bútoráruháza egy különleges új termékkel, az okos könyvespolccal rukkolt elő”, olvasható a player.hu oldalon. A site cikkében az is kiderül, hogy digitális kütyüvel ellátott bútor multifunkciói között nemcsak a kötetek praktikus tárolása van, de a zenét is lehet hallgatni vele, illetve telefontöltőként is szuperál. A zenehallgatás és a telefontöltés nagyon is hozzátartozik a könyvolvasáshoz, s mint a fent jelzett oldalon olvashatjuk, amikor leülünk a könyvespolchoz, hogy kedvenc, kényelmes fotelünkben elhelyezkedjünk, előfordulhat, hogy az olvasás mellé zenét is szeretnénk rendelni, mi több, kihasználva az olvasással töltött viszonylag hosszabb időt, azalatt a telefonunkat is tölteni szeretnénk. A Symfonisk névre keresztelt könyvespolc máris megkezdte világhódító útját, és bár a magyarországi IKEA-kban még nem kapható, de például Németországban igen, így annak ára is tudható: 40 euro, vagyis közel 16 ezer forint. Az, hogy ennyi pénzt érdemes-e kiadni egy könyvespolcért persze alapvetően annak kérdése, hogy mennyi könyvet tudunk rajta tárolni, de ha figyelembe vesszük, hogy ez a bútor bizony több más dologban is a segítségünkre lehet, akkor még akár úgy is dönthetünk, ez a bizony megéri az árát.

Kép forrása

Kinek jó és kinek árt egy botránykönyv?

Ki ne hallott volna az Amber Heard kontra Johnny Depp perről, melynek első fordulóját, az egykori házaspár férfi tagját ért becsületsértés miatt Depp nyerte. A bírósági ítélet szerint a herce-hurca miatt anyagilag teljesen megfogyatkozott Mrs Heard-nek súlyos dollármilliókat kell fizetnie, de nem kellett sokat várni ezután arra a folytatásra sem, melyben arról szólt a fáma, hogy a pórul járt asszonyság könyvben írja meg viharos házasságuk történetét, hogy abból fedezze a rá kirótt fájdalomdíjat, olvasható az index.hu-n. A sajtó bizonyára ugyanúgy nyomon fogja követni az ex könyvének készültét, mint a rendkívül szaftos pert, ahol a hálószobatitkok voltak talán a legkevésbé botrányos információk. Úgy tűnik tehát, hogy nemsokára újabb botránykönyvvel gyarapodik Hollywood, de egyes szakértők már most figyelmeztetnek, hogy Heard-nek nem kéne kiteregetnie a szennyest, mivel így újra per elé néz, ha egykori férje, Depp ismét bíróság elé citálja.

A lapok a per után arról is cikkeztek egy alkalommal, hogy Johnny Depp nem az a kegyetlen fajta, és leképzelhető, hogy megkegyelmez exnejének és eltekint a bíróság által a hölgyre kirótt több millió dolláros fájdalomdíja megfizetésétől. Persze lehet, hogy ennek pont az lesz a feltétele, hogy Heard ne írja meg azt a bizonyos botránykönyvet.