A költészet napja a határon innen és túl

Megannyi programmal várták idén a József Attila születésnapján celebrált költészet napja iránt érdeklődőket. A járványhelyzet miatt az idei költészeti fesztivál az online térben szerveződik április 11. és 13. között. A Szigligeti Társulat Verstelefonnal ünnepelt, a Tompa Miklós Társulat költészeti versenyt hirdetett, a bukaresti Magyar Kulturális Intézet, valamint a csíkszeredai Csíki Játékszín pedig Pilinszky Jánosra emlékezett.

Kép forrása

Költészeti Fesztivál
A járványhelyzet miatt az idei költészeti fesztivált is az online térben rendezi meg április 11. és 13. között a debreceni Méliusz Juhász Péter könyvtár és a Csokonai Színház. A városban immár 18. alkalommal köszöntik versekkel a tavaszt a költészet napjához kapcsolódva.
Az MTI-hez eljuttatott közleményük szerint idén a járványhelyzet miatt ez a rendezvény is az online térbe kényszerül, az irodalmi beszélgetések online lesznek elérhetőek, de a költészettel és az irodalommal való közvetlen találkozásra is bátorítják a látogatókat: vegyék kézbe a versesköteteket, feledkezzenek bele a szövegekbe, ízlelgessék a versszakokat - akár a Cake poetry - költészettel ízesítve akció keretében debreceni cukrászdákban és kávézókban, akár otthon.
A fesztivál nyitónapján - a bukaresti Magyar Kulturális Intézethez és a csíkszeredai Csíki Játékszínhez hasonlóan - a száz éve született Pilinszky Jánosra emlékezett a publikum. 
Ma a nyolcvan éve született Tar Sándor életművét vitatják meg Nagyítás - Közelítések Tar Sándorhoz az eddig publikálatlan levelezése alapján címmel.
A fesztivál zárónapján Márai Sándor Halotti beszéd és Domonkos István Kormányeltörésben című verse kerül terítékre, a Fiatal Írók Szövetsége közreműködésével.
A beszélgetéseket a Méliusz Juhász Péter könyvtár Facebook-oldalán regisztráció nélkül tekinthetik meg az érdeklődők.

Kép forrása

Az erdélyi teríték
A költészetnapi verstelefon-akciót immár második alkalommal szervezte meg a nagyváradi Szigligeti Színház, tavaly bérletes nézőiket örvendeztették meg a művészek szavalataikkal. Az akció során a Szigligeti Társulat színészei személyre szabott telefonhívás formájában szavalják el azoknak a nézőiknek a kedvenc költeményét, akik a színház honlapján regisztráltak.
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata a Látó szépirodalmi folyóirattal együttműködve Írd meg magad! címmel költészeti versenyt hirdetett középiskolások számára a magyar költészet napja alkalmából. Az érdeklődők kedd éjfélig küldhetik be verseiket, amelyek még nem kerültek közlésre írott, illetve online platformokon.
A beérkező verseket héttagú zsűri bírálja el: Vida Gábor író, Markó Béla költő, Demény Péter író, költő, Keresztes Attila művészeti igazgató, valamint Tompa Klára, Simon Boglárka Katalin és Henn János színészek. A legsikeresebb alkotásokat a Látó szépirodalmi folyóirat publikálja, valamint a Tompa Miklós Társulat művészei versműsort készítenek belőlük, amelyet a színház a magyar költészet napján mutat be.

Kép forrása

Pilinszky 100
A száz éve született Pilinszky Jánosra emlékeztek Bukarestben és Csíkszeredán. A bukaresti Magyar Kulturális Intézet Facebook-oldala óránként közölt új bejegyzéseket Pilinszkyről: az érdeklődők olvashatnak a költő életét és életművét ismertető cikket, megtekinthetik Mispál Attila Csillaghálóban című kétrészes portréfilmjét a költőről, majd a napot Pilinszky Apokrif című verse zárta a költő saját felolvasásában. A posztok több olyan videó található, amelyen román és magyar személyiségek egy-egy Pilinszky-verset olvasnak fel románul vagy magyarul. 
Pilinszky János román fordításban mindössze egy gyűjteményes kötetben jelent meg néhány vers erejéig, ezért az intézet fordítókat kért fel, hogy további Pilinszky-verseket is ültessenek át románra. Ennek eredményeképp Paul Drumaru, Andrei Dósa, Bara Hajnal, Simon Éva és Banica Anna-Mária tolmácsolásában is hangzanak el a versek az intézet barátainak felolvasásában.
A Csíki Játékszín a Tizenegy című versösszeállítással ünnepelt, amelynek keretében tizenegy Pilinszky-vers hangzott el a társulat tizenegy színészének előadásában, az esti program pedig Szabó Enikő színésznő Versek és dalok című előadása volt. A verses-zenés összeállításban Arany János, József Attila, Kovács András Ferenc, Kemény István, Lackfi János, Orbán János Dénes, Parti Nagy Lajos, Radnóti Miklós, és Szabó T. Anna műveit hallhatta a nagyérdemű.