Ez van akkor, amikor az olvasó veszi kézbe a tollat

Biztosan mindenki átélte már azt a kellemetlen érzést, amikor egy csodásan felépített történetnek, egy remekül megírt könyvnek egyszerűen nem tetszik a vége. Egyszerűen úgy érezzük, hogy ebben több volt, vagy rendkívül bánt minket, hogy a kedvenc karakterünk meghalt, átállt a sötét oldalra, vagy önmagához méltatlanul viselkedett. Ezzel párhuzamban biztos azt is megélte már minden bibliofil, amikor egy felépített világba annyira beleszeretett, hogy az adott könyv(sorozat) sokadik újraolvasása után sem tudott szabadulni attól. Bár ezzel valószínűleg rengetegen vagyunk így, de vannak köztünk olyanok is, akik mindkét helyzetre ugyanúgy reagálnak: búskomor nosztalgiázás helyett kézbe veszik a tollat ők maguk, és megírják saját fanfiction-jüket. 

Kép forrása

De mi is az a fanfiction?
A fanfiction egy angolból átvett kifejezés, amelyre nem igazán van tökéletes magyar szó. Ez lényegében egy rajongói továbbírás, amely az adott mű karaktereit, világát, szimbólumait használja, ezzel egyetemben azonban mégis egy teljesen saját kútfőből kitalált és megírt történet, amely nyilvánvalóan nem tartozik az alapul vett mű hivatalos kánonjához. Gyakorlatilag bárki írhat fanfictiont, akinek van erre indíttatása, és vagy nem tetszik neki az eredeti történet egy része, vagy türelmetlen megvárni a hivatalos folytatást, vagy szimplán csak hozzá akar adni valamit szeretett világához, elmesélve mondjuk egy érdekes mellékszálat, új karaktereket behozva, vagy esetleg átírva a neki nem tetsző részeket. A fanfiction tehát egy remek lehetőség, hogy kiéljük írói vágyainkat, már kész világot, karaktereket, eseményeket használva. De mi lesz az általunk megírt történettel? Nos, valószínűleg megszámlálhatatlan mennyiségű „hobbifanfiction” lapul poros fiókok mélyén világszerte, hiszen sokan vagy csak saját maguk szórakoztatására írták meg azokat, vagy túl szégyenlősek ahhoz, hogy nagy tömegek számára mutassák meg írói lelküket. Vannak azonban, akiknek mindez nem esik nehezükre, és örömmel nyitják meg a lehetőséget az internet népének, hogy az megismerkedhessen a történetükkel. Ennek legnagyobb fóruma pedig a fanfiction.net, ahol milliós számban vannak könyvekhez, filmekhez, képregényekhez, de még videójátékokhoz is tartozó fanfictionok. Ezek legtöbbje angol nyelven íródott, de elvétve akadnak azért spanyol, német, olasz és egyéb nyelvű történetek is. Aki azonban magyarul szeretne ilyeneket olvasni, annak a fanfic.hu oldalt érdemes felkeresnie, amely lényegében ugyanez, csak hazánk nyelvezetéhez és méretéhez igazítva. 

Kép forrása

De miért is izgalmas ez?
Alapvetően talán nem a hónap legnagyobb meglepetése, hogy ezeknek a rajongói történeteknek egy vaskos százaléka bizony nem jó. Kevéssé élvezhető a történet abszurditása, a bántó írói nyelvezet, vagy egész egyszerűen csak az adott tollforgató hiányos képességkészlete végett. Ez teljesen érthető, hiszen az írói hivatás sem egy könnyű szakma, még ha elsőre talán valakinek annak is tűnhet. Nincs is azonban ezzel semmi gond, hiszen ettől még értékelni kell az igyekezetet, valamint nem utolsó sorban a bátorságot, hogy ország-világ elé merték tárni saját történetüket. Mindezek mellett azonban van egy olyan, nem jelentéktelen százaléka is ezeknek, amik bizony tényleg kimondottan jók. Érdekes új karakterekkel színesítik meg az általunk ismert és szeretett világokat, izgalmas új történeteket mesélnek el, vagy épp kedvenc karaktereink útját fonják tovább kalandos és a belső kíváncsiságunkat kielégítő módon, teszik ráadásul mindezt relatíve magas minőségben. És akkor még a crossoverekről nem is beszéltünk, de erről majd később… 
Egyrészről tehát a fanfictionök izgalmasak, mert bizony vannak köztük nagyon jók, amelyek talán kicsit konzervatívabb módon, az eredeti világhoz csak finoman hozzányúlva igyekeznek bennünk ugyanazokat az érzelmi húrokat pengetni, amiken az eredeti író is játszott. Alkalmanként sikerrel. Van ezek mellett azonban egy másik vonal is, ami miatt izgalmas lehet ez a világ, az pedig épp az ellenpólus, az extrémebb fanfictiönök, vagy a szinte kivétel nélkül ebbe a kategóriába tartozó, már korábban megemlített úgynevezett crossoverek. Na, utóbbi abszolút nem az a halmaz, amivel egy korábban ezzel a kategóriával még nem találkozott embernek talán kezdeni érdemes.

Kép forrása

Amikor nagyon elrugaszkodunk a valóságtól
De mik is ezek a crossoverek? Ahogy a fanfictionre, úgy a crossoverre sincs egy az egyben tökéletes magyar kifejezés, ez lényegében egy keresztezés, amikor mesterségesen egybegyúrunk két világot, és annak metszetében alkotjuk meg saját történetünket. Képzeljük el például a jelenetet, amikor Völgyzugolyban megalakult a Gyűrű Szövetsége, de fűszerezzük meg a képet azzal, hogy Aragorn, Legolas, Gimli és a többiek mellett felesküdött volna a félszerzetek védelmére Sir Lancelot és Arthur király is. Abszurd? Teljesen. Mégis izgalmas, és ez még csak a jéghegy csúcsa! A crossoverek ugyanis nem ismernek határokat, és nem tolerálják a korlátokat. Mi lenne, ha mondjuk Lancelot és Arthur király helyett Han Solo és Chewbacca csatlakozna a Sauron elleni harchoz, hogy lézerpisztolyaikkal és az Ezeréves Sólyommal segítsék a hobbitok küldetését? Teljesen abszurd? Igen. Ilyen tehát biztosan nincs? Nos, nemcsak, hogy van, de több, mint hetvenegy különböző Star Wars & Gyűrűk Ura crossovert találhatunk a fanfiction.net oldalon. 
A siker kulcsa egyébként talán a nagy számok törvényében keresendő, ugyanis annyi különböző alkotás van fent az oldalon, hogy egészen biztosan mindenki megtalálhatja a magának legmegfelelőbbet. Inkább könnyebben emészthető párosításra vágyunk? Akkor keressünk egymáshoz egyébként nagyjából passzoló művek által fémjelzett crossovereket. Egy kicsit izgalmasabbra vennénk a figurát, de azért ne vaduljon annyira? A már kevésbé passzoló világok crossovereiből is találunk rendkívül visszafogottakat. Ilyen például az egyik találkozása a Harry Potternek és az Éhezők Viadalának, ami bár elsőre rendkívül befogadhatatlanul hangzik, valójában akkor és ott mégsem az, ugyanis az adott történet Rowling világából pusztán csak a karaktereket és azok háttértörténeteit emelte át, a varázslás részt már nem. Így pedig máris megkaptuk egy elnyomott, elárvult, a lépcső alatt lakó szegény fiatal srác történetét, akinek a nevét nagy eséllyel fogják kihúzni a következő viadalon, hála annak, hogy törékeny élete nem képez értéket nevelőcsaládjának. Azok számára is jó hírem van, akik teljesen el akarják mosni az ésszerűség határait, és igazán vad vizekre akarnak evezni, ugyanis bizton mondhatom, itt csak saját képzeletünk szab majd határt. Az oldal ugyanis bőséges eledellel látja el a szürrealitásra éhezőket, itt pedig elég csak megemlíteni a huszonkét különböző Gyűrűk Ura & Disney Jégvarázs-, a nem kevesebb, mint négyszázhetvenegy darab Harry Potter & Pokemon-, vagy épp neadjisten (és mégis igaz) negyvenegy különböző Godzilla & Én Kicsi Pónim crossover történetet. 

Kép forrása

A legnépszerűbbek
De lássuk akkor melyek is a legnépszerűbb világok a rajongók között. Vizsgáljuk meg először a rendkívül nagy használói kört lefedő, fanfiction.net oldalát. Itt több különböző kategória közül választhatunk, hiszen írtak fanfictionöket könyvekhez, filmekhez, sorozatokhoz, képregényekhez, videójátékokhoz, de még színházi darabokhoz is. Ha azonban végignézzük az összeset, azt látjuk, hogy a könyves kategória a legnépszerűbb, hála egyetlen embernek: Joanne Kathleen Rowlingnak. A helyzet ugyanis az, hogy Harry Potter világa elképesztő dominanciát mutat a fanfictionök (és a crossoverek) terén. Amikor pedig azt mondom, hogy elképesztő, akkor a szó legszorosabb értelmében használom azt, ugyanis a szemüveges varázslótanonc által fémjelzett világban nem kevesebb, mint 827.000 fanfiction íródott. Csak összehasonlításképp: a képzeletbeli dobogó második helyén a modern kori alternatív tiniszerelmeket meglovagoló Twilight áll a maga 221.000-es számával, míg a bronzérmes mű a Percy Jackson és az Olümposziak már csak 78.300 fanfiction történettel bír. Persze ezek a számok még így is grandiózusak (főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a filmeknél a Star Warsnak már ötvenötezer fanfiction is elég az első helyhez), azonban az arányok talán még sokkolóbbak. Rowling varázslóvilágában majdnem négyszer annyi fanfiction íródott, mint a második legtöbben. 
Ha pedig a crossovereket akarjuk megvizsgálni, ugyanezt tapasztaljuk, igaz jóval visszafogottabb számok mellett. Abban a kategóriában is a Harry Potter vezet, igaz, mindössze kevéssel több, mint 49.000 írással. Az előnye viszont szintén jelentős a második legtöbbel bíró Twilight előtt, ugyanis a romantikus vámpíroknak mindössze kevesebb, mint 13.500 crossoverje van csak. Természetesen egy crossoverhez két mű kell, a fentiekből pedig értelemszerű, hogy a legnépszerűbb crossoverek a Harry Potter és a Twilight találkozások. Arra az egyébként jogos kérdésre pedig, hogy az átlagnál sokkal fehérebb bőrön és az esetleges brit akcentuson kívül mi egyéb közös lehet a két világban, már csak akkor kapunk választ, ha elolvassuk ezeket a műveket. 
Ezek voltak tehát a „nemzetközi piac termékei”, de mi a helyzet itthon? Nos, gyakorlatilag pontosan ugyanez, csak kicsiben. Itthon is tombol a Harry Potter dominancia, a maga majdnem 7000-es fanfiction számával, amit szintén a Twilight követ, szintén jó alapos kihagyással, alig több, mint 360 írással. Bár ezek a számok jóval elmaradnak a nemzetközi mezőnytől, ahhoz talán elég nagyok, hogy valaki saját anyanyelvét segítségül hívva ismerkedjen meg a fanfictionök és crossoverek világával. És hogy ezek között vannak-e minőségiek? Egészen biztosan! De ennek már mindenki járjon maga utána!