Megtartják a Frankfurti Könyvvásárt

A Németországban továbbra is fennálló járványveszély ellenére október 14-18. között megrendezik a Frankfurti Könyvvásárt, amely azonban sok tekintetben eltér majd a korábban megtapasztalt rendezvénysorozattól. Jürgen Boos, a vásár igazgatója a német sajtóban úgy nyilatkozott: az idei vásár egyfajta különkiadás lesz.

Kép forrása

Rendhagyó esemény
A járvány miatt nemcsak Magyarországon, de egész Európában, sőt az egész világon leállították a komolyabb rendezvényeket, s hiába tűnik úgy, visszaszorulóban van a vírus, azért kevesen mernek belevágni egy komolyabb tömegrendezvény megszervezésébe. Egészen a közelmúltig kérdéses volt, hogy mi lesz a Frankfurter Buchmesse, azaz az 1949 óta megrendezett Frankfurti Könyvvásár sorsa, a szervezők azonban a közelmúltban merész bejelentést tettek: az egészségügyi és higiéniai szabályok szigorú betartásával ugyan, de megtartják az idei fesztivált. 
A rendhagyó esemény pontos forgatókönyve még nem állt össze. Az már biztosnak látszik, hogy ez alkalommal nemcsak a hagyományos helyszínen, a frankfurti vásárvárosban koncentráltan, hanem a német nagyvárosban több helyszínen rendeznek majd programokat, hogy így csökkentsék a várható zsúfoltságot, illetve az is biztosra vehető, hogy a tervezett programok egy részét a virtuális térbe költöztetve tartják majd meg.
A szervezők arról is nyilatkoztak, hogy a személyes jelenlétet igénylő események előkészítése során szélesebb folyosókkal, nagyobb standokkal készülnek és korlátozzák majd a látogatók számát, illetve valószínűleg törlik a nagy partikat és kiállításokat, hogy tovább csökkentsék a kontaktusok számát.

Kép forrása

Európai fesztivál
Jürgen Boos, vásárigazgató nemrégiben többek között a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) úgy fogalmazott: idén tulajdonképpen egy „európai fesztivált” rendeznek, hiszen tudják, hogy koronavírus miatt a távolabbi országokból, más földrészekről korlátozott számban érkezhetnek majd látogatók és kiállítók. Az is kérdés továbbá, hogy az idén díszvendégként meghívott Kanada milyen módon vehet részt a fesztiválon, ugyanis lehetséges, hogy a kanadai kiadók nem akarnak majd részt venni a vásáron, néhány német kiadóhoz hasonlóan. Alexander Lorbeer, a Német Sajtóügynökség ügyvezető igazgatója például azt nyilatkozta, hogy a Holtzbrinck könyvkiadók „alapos mérlegelés” után döntöttek úgy, hogy az egészség mindennél fontosabb, ezért velük biztosan nem találkozhatunk a standoknál.

Kép forrása

Óriási kockázat
A szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy megértik azokat, akik nem vállalják a kockázatot, sőt, amennyiben ősszel megérkezik a járvány második hulláma, akkor természetesen minden programot a világhálóra költöztetnek át. Tegyük, hozzá: egy ilyen döntés, most, hogy már elkezdődött a vásár szervezése, borzasztó drága lenne, ugyanis hiába mondják le a vásárt, számos addig keletkezett költséget ugyanúgy ki kell majd fizetni. Ebben az esetben Boos-ék hatalmas deficitet könyvelhetnének el, ezért is tekinthető kifejezetten bevállalósnak a döntés.