A mi történeteink

Magyar Kultúra címmel havonta megjelenő reprezentatív kulturális lapot indít a Petőfi Kulturális Ügynökség. A magazin mottója: Kortársak közelről, s célja, hogy bemutassa azokat az alkotókat, akiket fontosnak tartunk, akiknek mondanivalója megszólítja a mai magyarokat.


„El kell mondanunk a történeteket – ezt érzem minden igazi beszélgetés után, és ezt igazolja a változóban lévő világ is. Ha majd több évtized múlva felvetődik a kérdés, miről szólt a kétezerhúszas évek eleje – (makacsul hiszem, akkor is lesz, aki kérdéseket tegyen fel) –, bizonyára szerepelnek majd a válaszban olyan kifejezések, mint a pandémia, klímaváltozás, migráció, adat… De ha most tevődik fel ez a kérdés, a válasz az életünkről szól. Ha őszinték vagyunk, a válasz egy történet – veszteségekről, áldásról, próbák idejéről és gondviselésről.” – fogalmaz Bonczidai Éva a Magyar Kultúra első számának főszerkesztői beköszöntőjében.

A magazin írásai számról számra egy-egy kiemelt témát járnak körül. A nyitó lapszám témája a Duna.

Találhatunk interjút Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatóval, Visky András íróval, a Szentendrei Régi Művésztelep képzőművészeivel, találhatunk riportot a szekszárdi Mészöly Miklós emlékházból és az esztergomi Duna Múzeumból, találhatunk szépirodalmi szövegeket Száraz Miklós György, Farkas Wellmann Endre, Bék Timur, Zsille Gábor, Nagy Lea és Bene Zoltán tollából. Az öt éve elhunyt Csoóri Sándornak minden hónapban hatoldalas mellékletet szentel folyóirat. A most megjelenő magazint a 2020 novemberében tragikus hirtelenséggel elhunyt Szőcs Géza emlékének ajánlja a szerkesztőség.

A második számban a család, a harmadikban Kelet és Nyugat találkozása lesz a központi téma.

Az országosan terjesztett nyomtatott lap egyes írásai az online térben is olvashatók lesznek a kultura.hu, a 1749.hu, a helyorseg.ma és a Mesecentrum kulturális, irodalmi és gyerekirodalmi portálokon.