Elhunyt a nyolcadik utas, Yaphet Kotto

Elhunyt az egyik legnagyobb rettegtető: 81 éves korában meghalt Yaphet Kotto, A nyolcadik utas: a halál és az Élni és halni hagyni című Bond-film színésze.



Kép forrása

Kotto több filmben játszotta a gonosz karaktert, de sokak számára igazi hős volt. Jó ember, jó apa, jó férj és olyan tisztességes ember, amilyet ritkán találni. „A legendás Hollywood egyik legjobb színésze” - fogalmazott a közösségi oldalon az elhunyt művész felesége.
Az 1973-ban készült Élni és halni hagyni című James Bond-filmben Kotto Dr. Kananaga karibi diktátort és alteregóját, Mr. Biget alakította. Ő volt az első fekete színész, aki egy Bond-film főgonoszát játszhatta.
A nyolcadik utas: a halál című klasszikussá vált sci-fiben Dennis Parkert alakította, a Menekülő ember című akciófilmben pedig Arnold Schwrzeneggerrel játszott 1987-ben.
Számos televíziós produkcióban is láthatta a közönség, 1993 és 1999 között játszotta Al Giardellót a Gyilkos utcák című krimisorozatban.
Kotto 1939-ben született New Yorkban, és 16 évesen kezdett színészetet tanulni. 19 évesen debütált színpadon az Othellóban, és a Broadwayn folytatta a The Great White Hope című előadásban. Első filmszerepét 1964-ben a Nothing But a Man című filmben kapta, de szerepelt A Thomas Crown-ügyben 1968-ban, és vendégszerepelt a Hawaii Five-O című népszerű sorozatban is. 2004-ben a Drót című Emmy-díjas sorozatban is láthatták a nézők.