Viharos női sorsok

Egy ritkán megtisztelt réteg, a mai negyvenes - ötvenes korosztályban lévő nők kaptak külön figyelmet a titokzatos Kate M. írónőtől Vihar után című könyve révén. A novellafüzér vezérfonala a szerelem, ugyanakkor a főszereplőnők érzelmi, párkapcsolati élete társadalmi, szociális helyzetének ábrázolása a második legerősebb a kötetben.

Kép forrása

„A könyvem kilencven százalékban igaz történet. Hogy melyik az a tíz százalék, ami nem fedheti a valóságot, azt az olvasók képzelő erejére bízom. Szarkasztikus humora, egyszerűsége, néhol sírásra késztető sorai egy olyan világot tár fel az olvasó számára, amiben saját magára találhat.” E szavakkal ajánlja többek között új könyvét Kate M., aki ezúttal hét nő sorsának sajátos fordulatait tárja az olvasók elé. A legkülönfélébb párkapcsolati, családi, szerelmi válságok és örömteli változások szépségeit és drámai eseményeit bemutató könyv igaz realista, helyenként már-már naturalista műfajú novellagyűjtemény. A mai középkorú nők válságáról valóban kevés szó esik, és bár a #metoo mozgalom magyarországi hajtása is újra rávilágított a nők küzdelmeire, a történetek túlnyomó többségében fiatal nőkről szóltak. A Vihar után című kötetben az a középkorú női korosztály áll a fókuszban, akik már túl vannak életük első vagy sokadik csalódásán és most újabb kihívások elé kell nézniük. 
A szerző, aki - mint olvashattuk - a valóságból építette fel az epizódokat, sokféle női sorsot mutat be, így a társkereső oldalakon bolyongó magányos nőét, a gazdag férfi oldalán is boldogtalan feleségét, az egzisztenciális okok miatt gyermekeivel külföldön munkát vállaló anyáét, az alkoholistává váló elvált nőét, a kellemetlenné váló szerelmi háromszögben élő feleségét, a rákos betegséggel küzdő nőét és az álomvilágát váratlan szerelemmel szétromboló családanyáét. Akinek pedig ezek a sorsok és sorsfordulatok ismerősek lesznek, ne csodálkozzon, hiszen az írónak is bizonyára az volt a célja, hogy novellái hőseit és az olvasókat közelebb hozza egymáshoz a megértés és a katarzis végett.