Elhagyják a barátai a friss Nobel-díjast?

„Az első gondolatom az volt, hogy nem lesznek barátaim, mivel a legtöbbjük író” - árulta el Louise Glück amerikai költő, aki néhány napja kora reggel telefonon tudta meg, hogy irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki.

Kép forrása

A magyar származású költő tömören nyilatkozott azt követően, hogy megtudta, ő lesz az idei díjazott. Glück többek közt amiatt aggódik, hogy vajon képes lesz-e megőrizni és fenntartani a szeretteivel való kapcsolatot. Szólt emellett esetleges új olvasóihoz is, akik még nem ismerik műveit: azt javasolta, hogy bármelyiket elkezdhetik olvasni, hiszen mindegyik nagyon különbözik egymástól. „De ne az első kötetemmel kezdjék, hacsak nem akarnak megvetést érezni” - fűzte hozzá. 
Beszélt arról is, hogy eddig is házat tervezett venni, ez pedig most a díjjal járó összegből meg is valósulhat, és megveszi azt Vermontban. 
Glück a tizenhatodik nő, akinek odaítélték az irodalmi Nobel-díjat, legutóbb, 2018-ban Olga Tokarczuk lengyel írónő érdemelte ki az elismerést. A Svéd Akadémia indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést.